Abonnér på vores nyhedsbrev

Succes! Tjek nu din e-mail

For at fuldføre abonnementet, klik på bekræftelseslinket i din indbakke. Hvis det ikke ankommer inden for 3 minutter, tjek din spam-mappe.

Ok, tak
De 10 ting jeg lærte på 10 år i Arla

De 10 ting jeg lærte på 10 år i Arla

Efter mange år i Arla har jeg lært én ting: Hvis ikke det skader virksomhedens omdømme, så lad os prøve det af.

Gitte Ry Mathiasen profile image
by Gitte Ry Mathiasen

Tiden går hurtigt, når du har det sjovt, og således er 10 års sjov pludselig fløjet afsted for mig i Arla som kommunikationsrådgiver. Ved årsskiftet startede jeg en ny tilværelse som selvstændig i min egen kommunikationsvirksomhed, Gitte Ry, men inden jeg helt slap år 2024, fik jeg samlet 10 gode læringer sammen fra min tid i Arla, som du kan lade dig inspirere af fra A for ARLA til E A for eksperimenter altid

Fokusér på stolthed og gør intern kommunikation mere nærværende

At fokusere på stolthed er en simpel måde at gøre intern kommunikation mere relevant og nærværende for medarbejderne, da det indfanger, hvad der får os til at gå på arbejde hver dag. Det fandt jeg ud af med lanceringen af “Pride in every drop of milk” kampagnen i Supply Chain, der satte fokus på anerkendelse og stolthed. På tværs af mejerier og logistik blev kampagnen brugt som løftestang til at tale om stolthed i kantinemøder, på infoskærme, på Viva Engage og logoet blev et symbol i sig selv og derfor også brugt som en del af fx udsmykning af mødelokaler.  

Eksperimentér og opfør dig lidt som marketingsafdelingen

“Hvis ikke det skader virksomhedens omdømme, så lad os eksperimentere” har altid været min go-to sætning, når jeg har ønsket at afprøve nye kreative formater, som ikke tidligere havde været afprøvet før. Hvis ikke det virker, så prøver vi jo bare noget andet.

Forbered dig grundigt hvis du vil lave webcasts, som medarbejderne elsker  

Da vores AV-mand, Hans-Henrik Hoeg, og jeg tilbage i 2018 startede med at lave webcasts, var det i et auditorium med ét enkelt kamera og en Jabra til at fange lyden.  En rimelig kedelig oplevelse for publikum.  Corona satte skub i behovet for et mere professionelt setup, og derfor investerede vi i etableringen af et tv-studie. Nu var det ikke længere talerne, der var vigtigst, men publikum, hvilket stillede krav til vores kompetencer inden for tv-produktion og dermed detaljer som værtsrolle, kameratræning af talerne, brug af grafiske virkemidler, scenografi, rekvisitter mv – og medarbejderne kvitterede med god feedback. 

Tunge emner er ikke ensbetydende med kedelig kommunikation

 Da effektiviseringsprogrammet, Calcium, blev lanceret med ambitionen om at spare 300 mio euro, indebar det en stor kommunikationsopgave, som jeg fik ansvaret for. Vi startede med at producere globale powerpoint decks, men da de var for generiske kunne medarbejderne ikke se sig selv i dem. 

 Vi måtte tænke kreativt, og vi udviklede derfor ideen til en række TedTalks-lignende webcasts, som vi kaldte for CALTalks. Vi skubbede vores direktion i front for hver webcast og bad dem fortælle om transformationen ved brug af billeder og personlige historier.  I starten var det lidt ukomfortabelt for direktionen, da de var vant til klassiske præsentationer med masser af ord, tal og grafer, men da medarbejderne elskede det, så lænede de sig ind i det nye initiativ.   

Du tror du ved en masse, men i virkeligheden ved du kun en brøkdel 

Du kender det sikkert – alt dét kontorfolk synes er super relevant – fx udrulning af en ny strategi -opleves sjældent ligeså relevant for folk i produktion og logistik. Derfor har det været altafgørende for kvaliteten af min rådgivning, at jeg har brugt tid på at besøge Arla's mange mejerier for at forstå frontlinjens virkelighed, og dermed hvordan vi bedst fangede deres opmærksomhed.  

Vær modig og spørg “hvorfor” når lederen siger nej til dit forslag 

Det kan nemlig ofte åbne op for en god snak og en mulighed for at finde et bedre alternativ, som lederen er mere komfortabel med. Vigtig viden går tabt, hvis vi ikke tør stille spørgsmål - særligt når vi møder modstand. Men som kommunikationsrådgiver er det én af vores fornemmeste opgave at turde gøre netop det.   

Tag titlen som “rådgiver” og opfør dig som én!  

Det gør du nemmest ved at bruge tid sammen med dem, du skal rådgive, tro på dig selv, være rolig - særligt i pressede situationer – vise at du tænker foran og med et 360 graders perspektiv, stille spørgsmål og være nysgerrig på lederens adfærd og hvad den bunder i.  

Alliér dig med en ekstern konsulent og få din egen agenda endnu nemmere igennem 

Selvom jeg har haft en oplevelse af, at lederne har lyttet på min feedback, så kan det nogle gange være nemmere, hvis en ekspert udefra kommer med de samme budskaber. Jeg har i hvert fald haft enorm glæde af at hyre præsentationscoach, Kristian Koch, ind til et forløb med vores ledere, da han kunne sætte gang i en udvikling, som jeg derefter kunne understøtte og referere til i min rådgivning  

Det lønner sig altid at udvise forståelse, empati, sårbarhed og mest mulig ærlighed 

Særligt når svære budskaber skal landes i organisationen, uanset om det er udmelding af organisationsændringer eller pludseligt opståede kriser. Ofte har ledelsen øje på de faktuelle skridt, der skal tages ved større ændringer/kriser og glemmer uforvarende at få integreret en personlig og nærværende vinkel.    

Brug tid sammen med dine kollegaer, da godt kollegaskab giver høj arbejdsglæde 

Jeg har været særlig heldig at have nogle rigtig dejlige kollegaer igennem mine 10 år i Arla. Det har især imponeret mig, hvor skidegode vi altid har været til at håndtere kriser og har kommunikeret effektivt, præcist og omsorgsfuldt.   

Til dig der ønsker at arbejde som kommunikationsrådgiver for ledere

Start med at kalde dig rådgiver i stedet for kommunikationsmedarbejder og fortæl dine stakeholders, hvad det indebærer, at du ikke kun producerer indhold men faktisk i højere grad rådgiver dem om områder, som giver forretningsmæssig værdi såsom strategi, ekstern påvirkning og intern positionering.  

Det forpligter, men det bliver så meget sjovere for dig at tage taktstokken.  Det starter altid med os selv. Hvis du ikke selv tror på, at det du bringer til lederne er værdifuldt, hvorfor skulle de så tro på det?   

Gitte Ry Mathiasen profile image
af Gitte Ry Mathiasen

Subscribe to New Posts

CROC

Succes! Tjek nu din e-mail

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, tak

Læs mere