Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

AI-modellerne er ikke problemet. Problemet er bias i skønhedsidealer

AI spiller nu en central rolle i skabelsen af visuelt indhold. Alt fra packshots til outdoor kampagner bliver genereret med AI. Det seneste skud på stammen af cases er MANGOs nye teen-kampagne. Et kæmpe potentiale men også et skud langt forbi målet. 

Julian Bent Singh profile image
by Julian Bent Singh
AI-modellerne er ikke problemet. Problemet er bias i skønhedsidealer
AI-teenagere brugt i MANGOS sport-kollektion. https://shop.mango.com/es/es/c/teen/teena/sport_62a37c9a

Tøjfirmaet Mango er kommet i vælten for måden de bruger AI-modeller i deres kampagner. Er vi egentlig klar til at omfavne AI-genererede modeller og visuals i vores kampagner? Ja, men det kommer an på hvordan vi gør.

Modebranchen er under økonomisk pres fordi vores forbrugsmønstre er vendt (grundet geopolitisk usikkerhed og massive prisstigninger). Idéen om at man som virksomhed kan spare trecifrede millionbeløb på fotoshoots, er klart attraktiv. I stedet for rigtige modeller så placerer man blot tøjet, der ønskes solgt, på AI-modeller. Tænk sig, hvis branchen ikke længere skulle betale for modeller, crew, fly, hotel, udstyr osv. Potentialet er enormt.

Kilde: En af vores egne cases. AI-model der sælger tøjet.

Det er meget billigere at give en grafiker og fashion designer opgaven om at generere en håndfuld kampagnebilleder på et par dage. Det er netop den virkelighed vi og de står overfor.

Dertil at det naturligvis også er en mere miljøvenlig måde at få skabt billederne på. Alt andet lige er AI mere klimavenligt end at transportere modeller rundt og sætte scener op.

Det er en uundgåelig trend. Jeg ved det fordi jeg driver Danmarks første AI content bureau SoMe Captions, hvor vi netop selv laver AI fashion billeder, som MANGOs. Derfor har jeg selv mærket en kæmpe interesse fra branchen og har set, hvordan det står til.

Her er bare et udpluk af eksempler på AI-modeller 

Kilde: https://www.linkedin.com/posts/julianbentsingh_ai-produktbilleder-midjourney-activity-7206558400434913280-_jiN
https://www.linkedin.com/posts/julianbentsingh_er-vi-klar-til-1-klik-ai-produktbilleder-activity-7246772074915008512-X8GL
Kilde: https://www.linkedin.com/posts/julianbentsingh_ai-fashion-aiinfashion-activity-7215976399700914177-McBb

Rent teknologisk set er vi et sted, hvor det er muligt at generere AI-modelbilleder med ikke bare rigtige produkter, men også med “rigtige” mennesker. Spørgsmålet er så. Er det den vej modebranchen vil gå?

Har AI et socialt ansvar?

Lad os vende tilbage til MANGO-casen igen.

@marcos.angelides

We need to have a discussion about how we define, false advertising. If a mascara brand uses fake eyelashes in their ads they’ll get in trouble, but if a pizza brand uses glue to look like melted cheese it’s just prop design. The rules seem a bit inconsistent. The rise of Gen AI is going to force the industry to review these definitions. Mango has just released an entire campaign using Gen AI, but how will it be viewed? Is the use of this tech simply a creative technique, like applying photoshop, or is it false advertising because the model, and the clothes they’re wearing, aren’t actually real? Right now, no one’s sure. #mangoai #aiadvertising #falseadvertising #ainews #marketingnews

♬ original sound - Marcos Angelides

Problemet er ikke at de har brugt AI til at hjælpe dem med at generere kampagnen. Der er måske et problem ift. "falsk markedsføring", men det er der ingen der rigtig ved endnu. Fra min stol, er det problematiske deres valg af model. 

Tænk sig, at når man sidder med en næsten utømmelig boks af kreativ frihed, så vælger man at lave en model, som skriger alt det, vi som samfund gerne vil væk fra. Et idealbillede af, hvordan man som ung skal se ud.

. https://shop.mango.com/es/es/c/teen/teena/sport_62a37c9a

De har alle muligheder for f.eks. at kunne lave tre forskellige modeller, som hver kunne repræsentere et realistisk billede på, hvordan en ung pige (i dette tilfælde, men det kunne lige så godt have været en dreng) skal se ud i MANGOs øjne.

De har i stedet valgt at lave en syntetisk pige som er høj, tynd, har et perfekt symmetrisk ansigt med langt smukt hår. Og målrettet en målgruppe, som vi ved er ekstra sårbare over for et ideal. Nemlig teenagers.

. https://shop.mango.com/es/es/p/teen/camisetas-y-tops/tops/top-crop-deportivo_77078271?c=94&l=01

Så ja! Netop når vi bruger AI, hvor vi har vi alle muligheder og ansvar for at lave "modeller", der er samtidige, og som kan hjælpe med at flytte på forskruede skønhedsidealer, så har vi et ansvar. Noget som dele af branchen faktisk har arbejdet på i mange år.

MANGO har dog netop valgt en vej, der peger MOD værdier som inklusion og diversitet, hvilket er en kæmpe fejl og noget som de også får meget kritik for.

Kan AI overhovedet være realistisk

Det er et godt spørgsmål, om AI overhovedet kan afspejle virkeligheden på en realistisk måde, når det kommer til skønhedsidealer og repræsentation af diversitet.

Der er ingen tvivl om, at AI har potentialet til at skabe mere inkluderende og diverse billeder af skønhed, men det kræver også en bevidst indsats fra dem, der udvikler og bruger teknologien.

Heldigvis ser vi allerede positive tiltag i den retning. Store dele af branchen er begyndt at få øjnene op for de massive fordele ved at bruge AI, og derfor er der også et stigende fokus på at udvikle retningslinjer for ansvarlig brug af teknologien.

Et af de mest fremtrædende tiltag kommer fra DOVE, som har lanceret kampagnen "Keep Beauty Real". Formålet med kampagnen er at hjælpe med at tegne et mere retvisende billede af, hvad skønhed er, i en verden, hvor AI i stigende grad dominerer.

Det er også noget der bliver bygget videre på, ved at udvikle en offentlig og gratis CustomGPT, som kan generere "prompts" af mennesker med et mere diverst og realistisk billede af skønhed (https://chatgpt.com/g/g-7gDO6cIZm-real-beauty-mj-prompter). 

Målet er, at tiltag som disse kan være med til at ændre brandsnes tilgang og forhåbentligt lave visuelt indhold, som er mere realistisk.

Så ja, AI kan være ”realistisk”, men det kræver at de mennesker der står bag de AI-genererede kreationer, faktisk tager ansvar og gør en indsats for at styre outputtet i en realistisk retning.

Fremtidens hedder AI'ish

 Mine forventninger til fremtidens modebranche er, at vi kommer til at se langt mere AI-genereret indhold. Men med "fejlslåede" kampagner som MANGOs, lærer vi, at AI har alle muligheder for at skabe et langt mere positivt skønhedsideal.

Dertil vil der naturligt også komme en modpol, som vil afsky alt, hvad der hedder "AI-genereret". Men i takt med at AI-indhold kommer til at gennemsyre alle sociale platforme, bliver vi også mere vant til det og mere modtagelige.

Det er dog vigtigt at understrege, at virksomheder, der bruger AI, har et ansvar for at skabe et langt mere positivt og retvisende billede af, hvad "skønhed" er.

AI er kommet for at blive, og det er op til virksomhederne at bruge det på en måde, der fremmer diversitet og inklusivitet i modebranchen.

Jeg tror, at fremtiden bliver en blanding af AI-genereret indhold og ægte mennesker - en slags "AI'ish" tilgang, hvor det “bedste” fra begge verdener kombineres.

Det bliver spændende at se, hvordan modebranchen tackler denne udfordring og mulighed i de kommende år. Men én ting er sikkert: AI kommer til at spille en stadig større rolle, og det er op til os alle at sikre, at det bruges på en ansvarlig og positiv måde.

 

 

Julian Bent Singh profile image
by Julian Bent Singh

Subscribe to New Posts

Copenhagen Review of Communication er et medie for alle, som arbejder med kommunikation. Vores mission er at gøre os kommunikationsfolk endnu bedre til vores arbejde.

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Latest posts