Abonnér på vores nyhedsbrev

Succes! Tjek nu din e-mail

For at fuldføre abonnementet, klik på bekræftelseslinket i din indbakke. Hvis det ikke ankommer inden for 3 minutter, tjek din spam-mappe.

Ok, tak
Når din 👍 er min 🖕Når chefen sender  ❤️ og Gen Z læser 🚩

Når din 👍 er min 🖕Når chefen sender ❤️ og Gen Z læser 🚩

Din 👍 er min 🖕! Generationskløften har skabt et emotionelt emojis minefield på arbejdspladsen. Hvad nu? Her nogle råd og rammer.

Timme Bisgaard Munk profile image
by Timme Bisgaard Munk

Thumbs up til din præsentation. FistBump til mødeindkaldelsen og et rødt flammende hjerte som tak for hjælpen. Medarbejderkommunikation er blevet til uformelle semi-private chat-kanaler.

Tænk blot på det absurde og aktuelle eksempel med USAs forsvarsminister, som fejrede et bombeangreb med fist, flag og flammer i en gruppechat. Emojis er tydeligt kommet med på arbejde og erstatter mere og mere kommunikation på godt og ondt. Deres uformelle karakter betyder, at vi kommer tættere på hinanden og får et sprog til at udtrykke vores følelser for vores kolleger bedre. Sjovt og hyggeligt, men også svært fordi her hersker et intergenerationelt emoji-kaos i betydningen mellem unge og gamle. Undersøgelser viser, at hele 91% af medarbejdere oplever, at deres beskeder bliver misforstået. Typisk fordi hvad de unge bruger ironisk, bruger ældre medarbejdere i dyb alvor.

Bonus-Emoji:

Disse emoji-fortolkninger viser præcis hvorfor så mange digitale samtaler ender i misforståelser, når afsender og modtager tilhører forskellige generationer med modsatrettede forståelser af de samme visuelle symboler.

Emoji = Underdog-status i hierarkiet

Vi har nemlig meget forskellige emoji-sprog generationer imellem. Samtidig spiller magt og hierarkier også ind. Emojis er et underdog uformelt sprog, og brugen af emojis og billeder forbindes med unge medarbejdere med lille magt i virksomheden, viser flere videnskabelige studier.

Du kommer altså til at virke mere magtsløs og useriøs jo flere emojis du bruger. For kun at gøre forvirringen større opstår der også hurtigt emoji-slang på arbejdspladsen, hvor de fælles tegninger får skjulte og/eller helt lokale betydninger for små grupper og klikker. Emoji-kaos kommunikation og

Konflikten er spidset til. Forbud og udskamning truer.

Problemets kerne er en usamtidighed i betydning fra positiv til negativ. Brugen af emojis spreder sig langsomt op af alderspyramiden. Når ældre medarbejdere begynder at bruge en emoji, er den typisk forlængst blevet en kliché og gået fra positiv til negativ blandt Generation Z.

De kliché-ramte bliver de yngre irriteret over, mens dem som har skiftet mening kan skabe de modsatte effekter af den betydning, man ønsker som ældre-vi-vil-være-med-på-emoji-bølgen.

The Eggplant Emoji Makes You Less Likable According to New Report
Adobe’s 2022 U.S. Emoji Trend Report features data from 5,000 U.S. adults in the Spring of 2022.

Endelig er der dem som ældre ikke har nogen idé om hvad betyder, og derfor freestyler lidt med katastrofale konsekvenser. Det er specielt udtalt med den store række af frugt-emojis, som for de bidsk liderlige og indviede er et univers af seksuelle tilbud og muligheder - altså al mulig grund til at være varsom med disse emojis hvis du enten er chef eller skriver til nogle som kunne være dine børn eller børnebørn.

Tommelfingerens passiv-aggressive betydningsskift

Det intergenerationelle Emoji-Kaos klasseeksempel er: thumbs up 👍. Et symbol de ældre medarbejdere forbinder med "tak for hjælpen" og "godt gået". Hvor yngre medarbejdere helt modsat opfatter den rejste tommelfinger som passiv-aggressiv og uforskammet. En negativ betydning som kun overgås i uforskammethed, hvis man skriver bogstavet K for okay som svar. Hvad der er den ultimative fuck you-attitude ifølge nyeste forskning.

Den stakkels velmenende ældre medarbejder risikerer altså at virke uforskammet i sit forsøg på at være flink med sit "Godt gået". Som det udtrykkes på Reddit af en person fra Generation Z:

"For younger people (I'm 24 for reference) the thumbs up emoji is used to be really passive aggressive. It's super rude if someone just sends you a thumbs up. So I also had a weird time adjusting because my workplace is the same. So yeah it's a generational communication culture difference. Everyone my age in the office doesn't do it, but the gen X people always do it. Took me a bit to adjust and get out of my head that it means they're mad at me."

Emojis that make you more likable as Gen Z ‘canceled’ thumbs-up
Gen Zers have called out the popular thumbs-up emoji for being “rude” and “hostile,” but other emojis can be used to help you come across as “more likable.”

Smiley-turbulens og eksistentiel forvirring

Det er dog ikke kun den rejste tommelfinger, som skaber forvirring og vrede. Den uskyldige smiley i al sin banalitet kan nu også betyde alt fra super ironisk sarkasme til en diskret bekræftelse som det venlige like vi kender fra SoMe.

Mange unge sender og modtager gerne en kiste 💀 i betydningen "die for" – altså at det er fedt. Hvor ældre mennesker har det lidt svært med både at sende og modtage samme som en meget udtalt og blodigt arveligt dødsønske. Ja, eller noget man sender hvis man har gjort en fejl og gerne vil sige en kæmpe undskyld.

Don’t put on a happy face! Are you using the smiley emoji all wrong?
The classic grinning emoji has once more changed its meaning – at least amongst gen Zers. So what is it communicating now – and what should you be using instead?

Igen sender yngre tit et hoved der eksploderer 🤯 i betydningen: "Blows my mind / vildt / weird". Hvad der igen er et voldsomt valg for de ældre generationer, som ser det som lidt af en dødstrussel og/eller kritik à la "hvad fanden tænker du på?"

Generationskløften og emoji-inflation

En anden emoji som er ramt af generationskritikken og kaosset er det glade grædende smiley 😭, som er ekstremt populær som en fælles griner for den ældre onkel-agtige medarbejder, men nu opfattes som kikset af de unge i sin voldsomhed.

Det smeltende ansigt 🫠 skaber også en del forvirring, for betyder det ydmygelse, frygt eller forvirret positivitet i lyset af kaos? De ældre tænker ydmygelse, de yngre læser håb. Hvad der nok skaber en del forvirring på landets arbejdspladser i øjeblikket.

De unge er ikke i tvivl om betydningen, men de er trætte af Monkey covering eyes 🙈 fordi den er brugt så meget, at den sammen med smileyen er blevet symbolet på emoji-sproget.

Filosofiske dilemmaer og kulturelle skift

Det omvendte smilende emoji 🙃 skaber en forvirring af filosofiske dimensioner, for er det godt eller dårligt at se verden på hovedet? Er det egentlig passiv-aggressivt -> ergo modtageren er på månen og ser verden omvendt, eller er det udtryk for en inkluderende filosofisk humor? Eller anerkendende som "du holder modet oppe"?

Svært at vide eller forstå generationer imellem. Ældre medarbejdere tror typisk det bogstaveligt udtrykker rundtosset eller forvirring, mens de unge ser mere komplekse og kontekstbetingede betydninger. Som det udtrykkes: "One of the least literal emojis is also one of the best, used to convey irony or a feeling of 'smiling through the pain'," som Jennifer Daniel, Unicode's Emoji-subkommittéformand, beskriver det.

Nye favoritter vs. gammeldags klichéer

De unge er glade for at bruge cowboy-hat emojien 🤠 som anerkendelse af en velgennemført svær "wild west"-arbejdsopgave. De synes, at han er "cute", som det hele hedder nu om dage. Cowboy-hat emojien har erstattet den klassiske smiley, men kan også udtrykke, hvordan man klarer sig igennem en svær wild west-situation.

Der er meget had mod checkmark ✅ blandt de unge, som virker som irriterende normcore voksen-belærende i sin stil. Sådan LinkedIn tjek-tjek på karrieren.

De unge er også super trætte af hjertet ❤️ og foretrækker hånd med krydsede fingre 🤞 som udtrykker kærlighed både online og IRL med en lidt mere sofistikeret sydkoreansk oprindelse.

Grænseoverskridende emojis og intimitetszoner

De unge føler nemlig, at hjertet er nærgående og omklamrende og overskrider grænsen mellem privat og offentligt. Det virker også uprofessionelt, når man sammenblander noget fra det private med sit arbejde. Specielt det røde hjerte virker alt for hot og voldsomt som et seksualiseret emoji-angreb fra den ældre dame i receptionen eller i HR.

Poo 💩 er en af de mest hadede emojis fordi den er ulækker - og det forklarer hvorfor og hvor meget alle hader lorte-emojien. Endelig en emoji, som forbinder og forener de forskellige generationer i sin klamhed.

Løsninger på emoji-kaos i virksomheden

Det handler om tre ting:

For det første en nysgerrighed på hvordan andre bruger emojis, og hvordan man selv bruger dem.

For det andet en bevidsthed om at forskellig brug og sammenhænge skaber forskellig og dynamisk betydning. Et ords mening er dets brug. En emojis mening er dens brugeres brug.

Dernæst et sprog og samtale omkring hvordan vi bruger emojis her på arbejdet. Det handler også om på et personligt plan at tage ens og andres emoji-kommunikation alvorligt og også gerne mere nuanceret, hvor man kaster sig ud og bruger nye emojis.

På samme måde som man har en sprogpolitik, burde man udvikle en emoji-politik som udsiger noget om hvad og hvordan man gerne vil udtrykke sig i intern kommunikation, så alle forstår og anerkender hinanden 👍

Generation Z's emoji-forbudsliste - top 15

Disse emojis er krigens frontlinje - hadelisten som alle født efter 1997 ønsker forbudt:

  1. Thumbs-up 👍 - passiv-aggressiv, nedladende, afvisende, "jeg-gider-ikke-fortsætte-samtalen"
  2. Red heart ❤️ - corny, bidsk, upassende liderlig, skriger af bomer-intimitet
  3. "OK" hand 👌 - provokerende, politisk ladet, højreorienteret, old school
  4. Checkmark ✅ - kikset LinkedIn-stil, autoritær, bossy, selvfed karriere-attitude
  5. Poo 💩 - det giver sig selv - bare ulækkert, barnligt, lavpande-humor
  6. Loud crying face 😭 - for bombastisk, dramatiserende, emotionelt overload
  7. Monkey covering eyes 🙈 - kliché, overdreven, pinlig influencer-stil
  8. Clapping hands 👏 - nedladende, sarkastisk, patroniserende, falsk anerkendelse
  9. Lipstick kiss mark 💋 - for erotisk, grænseoverskridende, seksualiserende
  10. Grimacing face 😬 - bare irriterende, forstilt, tvetydigt, uautentisk
  11. Praying hands 🙏 - fedtende, falsk fromhed, selvretfærdig, religiøs appropriation
  12. Dancing woman 💃 - cringe, overdrevet, pinlig voksen-festlighed
  13. Eggplant 🍆 - vulgær, direkte seksuel, pervers, upassende
  14. Fire 🔥 - teenager-agtig, overdrevet, falsk begejstring
  15. Nervous sweating face 😅 - konfliktsky, uklar kommunikation, passiv

Måske er det på tide, at vi lærer at forstå hinandens digitale sprog, før vi sender den næste 👍 eller 💋 til chefen.

Nøgleartikler om Emojis' Betydning og Generationskløften

Her er de vigtigste artikler, der belyser den intergenerationelle emoji-konflikt og betydningsforandring:

Thumbs-up Emoji og Gen Z's Afvisning

Kilde: New York Post: "Gen Z canceled the 'hostile' thumbs-up emoji" Indsigt: Dokumenterer hvordan thumbs-up emojien er blevet "aflyst" af Generation Z, som opfatter den som passiv-aggressiv og fjendtlig. Indeholder oprindelige Reddit-citater om hvordan 👍 skaber forvirring mellem generationer.

Emoji-Arbejdsplads-Konflikt Undersøgelse

Kilde: Axios: "How emoji can divide the workplace" Indsigt: Påviser at 91% af arbejdere oplever deres beskeder har været misforstået eller fejlfortolket. Undersøger generationskløften specifikt i en arbejdskontekst.

Ekspertvurdering af Emoji-Betydninger

Kilde: Adobe's 2022 US Emoji Trend Report Indsigt: Omfattende undersøgelse der rangerer emojis efter "likability" og kortlægger hvilke der anses som tiltalende versus frastødende. Særligt dokumenterer den hvordan eggplant og poo emojis reducerer afsenderens likability.

Emojis og Magt i Arbejdskontekst

Kilde: Journal of Experimental Social Psychology Indsigt: Videnskabelig undersøgelse der viser sammenhængen mellem emoji-brug og opfattet magtposition. Påviser at hyppig emoji-brug korrelerer med lavere opfattet status og magt.

Emojis i Professionel Kommunikation

Kilde: Financial Times: "It's a WhatsApp world at work now" Indsigt: Analyserer hvordan arbejdskommunikation er blevet mere uformel gennem chat-apps og emojis, herunder Signalgate-skandalen om højtstående embedsmænds emoji-brug i følsomme sammenhænge.

Gen Z's Emoji-Modkultur

Kilde: 9to5Mac: "These emoji and acronyms are no longer cool" Indsigt: Nyeste sentiment-analyse der konkret identificerer hvilke emojis der er på vej mod "udryddelse" blandt unge, med specifikke "extinction scores" for hver emoji.

Emoji som Personligheds- og Autoritetsmarkør

Kilde: Business Journals: "Emojis in work emails signal less power" Indsigt: Undersøgelse der dokumenterer hvordan emoji-brug i professionel kommunikation korrelerer med reduceret opfattet autoritet.

Kulturelle og Generationelle Betydningsforskelle

Kilde: Adobe's Global Emoji Diversity and Inclusion Report Indsigt: Afdækker hvordan emojis opfattes forskelligt på tværs af forskellige demografiske og aldersmæssige grupper, samt behovet for større repræsentation.

"Forbudte" Emojis Ifølge Gen Z

Kilde: Perspectus Global Survey Indsigt: Undersøgelse af 2.000 unge (16-29 år) der fastslår at visse emojis får afsendere til at fremstå "officialt gamle", herunder den komplette top-10 liste over "forældet" emoji-brug.

Sprogevolution i Digital Kommunikation

Kilde: Slack's Emoji Use Survey Indsigt: Dokumenterer hvordan 53% af arbejdere bruger emojis i arbejdspladskommunikation, og at 67% føler stærkere bånd med kolleger der forstår deres emoji-brug, hvilket understreger vigtigheden af fælles emoji-forståelse.

Timme Bisgaard Munk profile image
af Timme Bisgaard Munk

Subscribe to New Posts

CROC

Succes! Tjek nu din e-mail

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, tak

Læs mere