Din introverte AI-kollega tager dit introverte job. Det medfører en ny personlighedsforskydelse på arbejdsmarkedet
Et gennemsnitligt generativ AI system som fx ChatGPT er introvert. Det løser introverte arbejdsopgaver. Det tager dermed også de introverte medarbejderes arbejde. Det medfører en overset personlighedsforskydelse på hele arbejdsmarkedet.
Lad os sige at en chatbot har personlighedstræk. Vi antropomorficerer selvfølgelig. Men alligevel. Hvad gør en AI, en autonom agent, en chatbot, en billederobot osv. rigtig godt?
Den løser de mange timers arbejde foran skærmen langt hurtigere og nogle gange også bedre end mennesker. Den kommunikerer også lidt ligesom en introvert person med mere formel kommunikation, mere begrænset følelsesmæssige udtryk og med mere analytisk problemløsning.
Når vi altså taler om at AI tager arbejde, så betyder det mere præcist, at den - lige nu i hvert fald - tager de introvertes arbejdsopgaver. Det medfører en overset personlighedsforskydelse på hele arbejdsmarkedet.
Lidt psykologisk baggrundsinfo
Carl Jung introducerede begreberne introversion og ekstroversion som grundlæggende personlighedstræk. Ifølge Jung er introverte mere fokuserede på deres indre verden af tanker og følelser, mens ekstroverte er mere orienterede mod den ydre verden af mennesker og aktiviteter.
Vi kan kombinere Jung med Flow-teorien af Csikszentmihalyi, der beskriver en tilstand af optimal oplevelse, hvor personer er fuldt engagerede i aktiviteter, der matcher deres færdigheder. For introverte kan flow ofte opnås i opgaver, der kræver dyb koncentration og minimal social interaktion.
Når disse opgaver bliver automatiseret af AI, kan det være sværere for introverte at finde flow i deres arbejde, hvilket kan påvirke deres jobtilfredshed og produktivitet. Når arbejdsmarkedet skifter mod at favorisere ekstroverte egenskaber, kan det skabe en ubalance for introverte, der føler sig tvunget til at tilpasse sig en mindre naturlig arbejdsstil.
Din AI er introvert
Introverte arbejdsopgaver i PR- og kommunikationsbranchen er ofte karakteriseret ved aktiviteter, der kræver fordybelse, analyse og skriftlig kommunikation. Nogle eksempler:
- Skrivning af pressemeddelelser og artikler: Det kræver koncentration og evnen til at formulere klare og præcise budskaber. AI-værktøjer kan skrive pressemeddelelser, artikler og social media posts.
- Dataanalyse og research: At indsamle og analysere data for at forstå målgrupper og måle effektiviteten af kommunikationsstrategier. AI kan hurtigt analysere store mængder data og identificere mønstre og tendenser.
- Planlægning og strategiudvikling: Udvikling af langsigtede kommunikationsplaner og strategier, som kræver analytisk tænkning og planlægning. AI kan hjælpe med at forudsige trends og foreslå strategier baseret på dataanalyse.
- Social media management: Selvom det indebærer interaktion, kan meget af arbejdet udføres alene, såsom at planlægge og skrive indhold. AI-værktøjer kan planlægge og poste indhold automatisk, samt analysere engagement og feedback for at optimere fremtidige indlæg.
Glimrende, så kan du jo bare blive ekstrovert!
Når AI overtager de introverte jobs, kan det føre til en personlighedsforskydelse på arbejdsmarkedet. Flere og flere jobs vil kræve stærke sociale færdigheder, teamwork og konstant interaktion med andre mennesker – egenskaber, der typisk forbindes med ekstroverte personligheder.
Et typisk ”godt råd” i denne sammenhæng er, at det jo er dejligt at AI-løsningerne kan gøre det muligt for medarbejdere at fokusere på de mere kreative, sociale, interaktive og netværksskabende aspekter af deres arbejde, mens de rutinemæssige og nørdede opgaver håndteres effektivt af teknologien. Men dét er den ekstrovertes drøm. Ikke den introvertes.
Den ekstroverte medarbejder elsker teamwork, uanede mængder af social interaktion, workshops og dynamisk kommunikation på kryds og tværs. Det er stadig svært for en chatbot.
Når AI’en tager jobbet, så kan man jo bare blive facilitator, workshopleder, coach, foredragsholder, teamleder, osv. hvor der er hyppig social interaktion, smarbejdsorienterede teamstrukturer, dynamiske og varierede daglige opgaver og masser af networking og relationsopbygning. Lige præcis det, den introverte hader.
Overlevelsesstrategi for den introverte i en AI-inficeret verden
Introverte foretrækker ofte at arbejde alene eller i små grupper med minimal supervision og få afbrydelser. Det giver dem mulighed for at koncentrere sig dybt og producere arbejde af høj kvalitet.
Da introverte ofte føler sig drænet af store mængder social interaktion, er jobs med begrænsede gruppemøder og præsentationer ofte et godt match. Det hjælper dem med at bevare deres energi og fokus.
Introverte udmærker sig i roller, der involverer fokuseret arbejde på individuelle projekter og opgaver med klare mål og deadlines. Det giver dem mulighed for at udnytte deres styrker inden for problemløsning og opmærksomhed på detaljer.
Jobs, der tilbyder fleksible arbejdstider og autonomi, er ideelle for introverte, da de kan styre deres tid og energiniveauer effektivt. Denne fleksibilitet hjælper dem med at opretholde en sund balance mellem arbejde og fritid.
Den introvertes ønskelige jobscenarie er på ingen måde at ”blive sat fri” til at socialisere, interagere og netværke løs dagen lang. Det er den ekstrovertes drøm.
Til min introverte med-vandrer: AI’en er din ven. Ikke din fjende. Introverte kan nemt arbejde sammen så længe det ikke kræver større socialt engagement. Lige præcis det gør AI’en ikke krav på. Fremtidens teamsamarbejde for introverte er med de introverte AI-venner. Fremtidens kreative workshops og idéudviklinger er med din AI-kollega som sparingspartner. Den introverte medarbejder må mere end andre embrace den introverte AI ikke som en modstander men som en samarbejdspartner.
De nye k-jobs for den introverte
- Introverte administrerer AI-værktøjer der kan analysere store datasæt og give indsigt i forbrugeradfærd, kampagneperformance og sentimentanalyse. Introverte kan bruge disse indsigter til at udvikle datadrevne PR-strategier, finpudse budskaber og optimere kampagner.
- Introverte bliver kreative genier. Generativ AI kan hjælpe med idéudvikling, udkast til pressemeddelelser, blogindlæg og sociale medieopslag. Introverte kan fokusere på at tilpasse og redigere AI-genereret indhold, så det passer til brandets stemme og målgruppe.
- Introverte administrere AI’s evne til at overvåge realtids-sentiment og spore mediedækning og opdage potentielle kriser. Det gør det muligt for introverte at håndtere brandets omdømme proaktivt. De kan analysere tendenser og foreslå strategiske svar uden behov for omfattende offentlig interaktion.
- Introverte udvikler AI’er der gør det muligt at skabe hyper-personaliseret kommunikation ved at tilpasse budskaber til specifikke målgrupper. Introverte kan bruge disse værktøjer til at designe målrettede kampagner, der styrker kundeloyalitet og engagement.
- Introverte udvikler kompetencerne i prompt engineering der fokuserer på at formulere effektive og præcise instruktioner (prompts) til AI-modeller for at opnå ønskede resultater ift. tekst, billede, video, kodning mv.
Til kamp mod den oversete personlighedsforskydelse
Med indmarchen af AI’er sker der en overset personlighedsforskydelse som AI-indtoget medfører, når AI overtager mange af de jobs, som introverte typisk har, og vi derefter alle skal tilpasse os mere ekstroverte roller. For introverte kan denne forskydelse føre til øget stress og udbrændthed. At skulle navigere i en arbejdsverden, der værdsætter ekstroverte egenskaber, kan være udmattende og demotiverende. Løsningen er at ophøje AI'en til din ven istedet for din fjende.
Læs mere
Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking af Susan Cain
Introvert Power: Why Your Inner Life Is Your Hidden Strength af Laurie Helgoe
The Secret Lives of Introverts: Inside Our Hidden World** af Jenn Granneman
The Introvert’s Edge: How the Quiet and Shy Can Outsell Anyone af Matthew Pollard