Et tordnende forsvar for Tordenskjold
Den svenske tændstikgigant Swedish Match har skåret Tordenskjolds velkendte portræt i fire stykker og givet tændstikæsken sort baggrund. Det er et meningsløst angreb på 180 års dansk designhistorie og den hygge, som generationer af danskere forbinder med det klassiske design.
Ikonisk dansk design forsvinder
Leder man i en butik efter de velkendte Tordenskjoldtændstikker, der for langt de fleste danskere er en af de mest kendte dagligvarer overhovedet, så leder man nu de fleste steder forgæves. For i al stilfærdighed blev et stykke enestående dansk designhistorie afgørende forandret for få uger siden, da den svenske tændstikfabrikant Swedish Match introducerede et helt nyt design til æskerne.
Den velkendte Tordenskjold-æske med Balthasar Denners portræt har været et dansk designikon siden 1865. Dette danske design ikon er nu fuldstændig meningsløst ødelagt.
Drastisk designændring vækker med rette vrede
Siden 1865 har æskerne temmelig uforandret været prydet af Balthasar Denners kendte portræt af søhelten i en oval udgave. I det nye design er portrættet totalt dekonstrueret og skåret op i fire stykker på sort baggrund. Det er meningsløst. Og meningsløst grimt. Samtidig er den gammelkendte betegnelse "Sikkerhedstændstikker" blevet ændret til "Lommetændstikker".
Bureauet, der har stået bag det nye design, bærer det sigende navn Drama Queen Communications. En drama queen er en person, der overreagerer, er præget af hysteri og skaber unødige konflikter. Det passer vel sådan set meget godt til det, de har bedrevet med tændstikkerne.
Kulturarv på spil
For det er trist og uforståeligt, at Swedish Match ikke har holdt fast i Tordenskjoldtændstikkernes historiske design. De har stået for både kvalitet, hygge og dansk kulturarv gennem næsten 180 år, og i alle de år i store træk har været uforandret. En rigtig dansk helt, selvom han egentlig var norsk. Men nu aflivet og skåret i småstykker. Af svenskerne!
Risiko for faldende salg
Det er et seriøst gæt, at netop det velkendte design, som de fleste danskere har kendt hele deres liv, har givet en større loyalitet over for Tordenskjoldtændstikkerne end over for de forskellige andre tændstikmærker, der også forhandles mange steder.
For ikke at tale om konkurrencen med andre optændingsmetoder, som i grunden er hurtigere og mere effektive. Tændstikker holder stand endnu, men mon ikke en væsentlig årsag i mange familier har været, at Tordenskjoldæskerne også gav gode minder, ud over at de løste deres opgave?
Lars Dahlager i Politiken: Hvad ligner det mest? En selvudgivet historisk roman eller plakaten til en mislykket Viasat-satsning instrueret af Bille August?
Det er svært at se, hvordan man på samme måde skal forbinde det nye design med noget hyggeligt og velkendt. At bruge tændstikker er en lidt gammeldags måde at tænde sine stearinlys eller sin brændeovn på, hertil passer et klassisk og indarbejdet design faktisk rigtig godt.
Mon ikke, at salget af de nye Tordenskjoldtændstikker vil falde frem for at stige, hvilket vel var producentens forhåbning med ændringerne? Hvorfor skulle man holde fast i dem og dermed egentlig gøre sig medskyldig i en slags forræderi over for noget ægte dansk?
Det vil i så fald være velfortjent, for ingen fortjener at profitere af at køre et historisk design på lossepladsen til fordel for markedsførings-smartness. Hvad skal det dog gøre godt for at ødelægge det smukke gamle design?
Læs mere:
Bliv medlem af facebook gruppen: https://www.facebook.com/groups/1109429483926957/