Abonnér på vores nyhedsbrev

Succes! Tjek nu din e-mail

For at fuldføre abonnementet, klik på bekræftelseslinket i din indbakke. Hvis det ikke ankommer inden for 3 minutter, tjek din spam-mappe.

Ok, tak
Find dit fodfæste som fyret

Find dit fodfæste som fyret

“Det handlede ikke om at lande et nyt job. Det handlede om at lande i mig selv”, skriver Lars Sander Matjekas i bogen, ”Fodfæste”. Bogen er historien om Lars kamp for at finde sig selv siden han blev fyret.

Ole Østergaard profile image
by Ole Østergaard

Arbejdsmarkedet kunne være langt bedre

For man er oppe imod stærke kræfter som ledig. Arbejdsmarkedet har en kultur, hvor man gerne ser, du er robust, positiv, eksekverende – en ”super-maskine”, der kan det hele på den halve tid. Det ligger på rygmarven og er en ”almindelig” opfattelse hos de fleste, selv hos medierne.

Det er tabu at miste sit job, og den sande historie er ilde hørt, fordi den forbindes med nederlag – dit eller andres.

I virkeligheden er livet livet, og vi er mennesker, der bliver fyret pga. fx fusioner, rygter og dårlig ledelse – ikke fordi, vi er dårlige mennesker, der har taget af kassen.

Selv om der er tegn på, at det hele rykker sig, har vi stadig ikke udviklet os nok, og mange føler det er nødvendigt med ”glansbillede-historier”, om hvad der skete, da de blev fyret.

Vi skal ikke kun vise den ”pæne” side af os

Selv om han har stået i spidsen for omfattende KPI-baserede omstruktureringer, går Lars for at være den ”bløde leder”, hvilket måske skyldes hans fokus på at skabe ”væredygtige” organisationer, hvor folk trives og derfor skaber resultater.

Han skriver: ”Vi har skabt en misforstået opfattelse af, at vi alene skal vise den pæne, charmerende, dygtige, succesrige del af os. Gør vi ikke det, risikerer vi at sætte os selv uden for fællesskabet, hvilket kan betyde, at vi kommer til at betale en høj pris.” En udvikling, som fx de sociale medier har været med til at skubbe bag på.

Som leder er du ekstra hårdt ramt: Du får et kæmpe kontroltab, du føler skyld og skam og bliver ramt på din ufejlbarlighedsopfattelse. Mange siger, at det der rammer hårdest er identiteten, fordi man forventes at lægge så meget i jobbet - ikke fx økonomien.

Vi er lidt gammeldags – men kom i kontakt med dig selv, og vær autentisk

Som bogen tydeligt illustrerer, kan det være svært, fordi vi jager lykken på ”en gammeldags måde”.

Lars skriver: ”Jeg kørte med fuld fart uden at opdage, at den succes, jeg jagtede, var usund for mit fysisk og psykiske helbred og førte mig værk fra mine personlige værdier og fra min familie.”

Og her kan jeg tilføje venner og omgivelserne generelt. 

Så Lars var ”med på vognen” under det meste af hans karriere, og det er den – ufrivillige – pause, der har givet ham muligheden for at tænke over tingene. I dag er han Sales & Marketing Director i et stort logistik-firma.

Hovedpointen i bogen er: Gør IKKE, hvad du ville gøre normalt for at få et job, fx netværkssamtaler, men slap af, giv slip – det kommer, når du er i kontakt med dig selv. Ikke når du pacer det frem. Brug tiden og kræfterne på at blive et ordentligt menneske (som du sikkert allerede er – indeni).

Mindre drama og ”Take or leave it” er gode principper, som Lars også har. Vær dig selv. Autentisk.

Gode råd 

til personer i lignende situationer er: 

Find ligesindede, du kan tale med. Hav få, men gode relationer.

Tag livet, som livet er. Det går ikke kun fremad og opad – det rummer alle ingredienser. Måske du kan forberede dig tidligere på den ”sande historie”, mens du er i job, fx ved at bruge langt mere tid på dig selv eller familien.

Husk familien, fordi fokus som regel er på den fyrede – ikke på de pårørende. Der skal også være plads til, at det hele er lidt let, og at der kan grines fredag aften.

Privilegeret – og god inspiration

Lars Sander Matjeka har med ”Fodfæste” skrevet en god og nødvendig bog, hvis timing er helt rigtig. Det er nu, det hele rykker – også med de nye generationers krav og indstilling til jobmarkedet - og han er med til at presse på med sin historie til at minimere tabuet omkring fyring.

En gylden chance! Jeg slugte bogen, der til dels handler om hans forløb, og bladrede om til ”Gennembrud” og menneskets indre modul, hvor løsningen kommer. Typisk. 

Lars er jo privilegeret, af særlig støbning, har netværket, adgangen til medierne og økonomien (selv om han intet har tilbage nu, men hvem har råd til det efter 5 år), men bogen er stadig en god inspiration til alle.

Så alt i alt er den for alle, der vil have indblik i, hvordan kriser i livet er med til at forme os som mennesker. Den er ikke kun til ledere, men især til dig, der har prøvet at blive opsagt. Og til de pårørende.

Fodfæste

Fodfæste

Om at miste sig selv i arbejdslivet og finde en ny vej

Lars Sander Matjeka

Akademisk Forlag

Ole Østergaard profile image
af Ole Østergaard

Subscribe to New Posts

CROC

Succes! Tjek nu din e-mail

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, tak

Seneste indlæg