Hvem bliver DR's næste generaldirektør?
”Det man hører, er man selv” var engang P3s berømt slogan. Sloganet for rekrutteringsproces af generaldirektøren er: ”Det man søger, er man selv”.
Efter 15 år som generaldirektør i DR har Maria Rørbye Rønn besluttet at træde tilbage i løbet af 2025. Hvem bliver hendes efterfølger? Det er ikke verdens letteste stilling at besætte. Maria Rørbye Rønn fik jobbet som antitese til Kenneth Plummer. Spørgsmålet er, om hendes afløser skal være antitesen til hende eller en naturlig forlængelse?
Ikke blot stopper hun, men en ny bestyrelse skal også dannes. Hvordan den sammensættes og samspiller med den nye generaldirektør er i spil og kan redefinere rolle, rammer og relationer. Dette "Corporate governance big bang" kunne pege på en kandidat, som er markant anderledes end Rørbye Rønn. Altså antitesen.
DR Post Kenneth Plummers lidt flamboyante dameglade stil og chamør exit
Der er ingen tvivl om, at den nuværende generaldirektør har gjort det godt og bedre end Kenneth Plummers lidt flamboyante dameglade stil og chamør exit. En svaghed har dog været, at Maria aldrig har etableret sig som en public service thought leader.
ER DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn nogensindetrådt ud af rollen som som en forfremmet embedsmand fremfor medie meningsdanner?
Det er en kæmpe mangel, når man tager stillingen og platformen i betragtning. En absolut underperformance fra start til slut i de 15 år Som jeg selv engang skrev i forbindelse med en af de mange DR-skandaler, hvilket også lidt er en implicit jobbeskrivelse og helt fair krav til den næste generaldirektør:
"Bestyrelsesformanden Michael Christiansen opfører sig som en blanding af kaptajn Haddock og Cersei Lannister fra Game of Thrones. Hans arrogance er milevidt fra moderne corporate governance-principper, ikke mindst i en politisk organisation, som lever på samfundets velvilje. Han er slet ikke folkets og nationens ambassadør i DR. Det er ellers jobbet.
De bryske volapyk-svar er et misforstået forsøg på at fremstå kompetent og macho. Maria Rørbye Rønn er derfor kritisk usynlig på alle store mediedagsordener som fake news, Udkantsdanmark, digitalisering, sociale medier og indhold. Til sammenligning og blot for at sætte det rette niveau har BBC's tidligere generaldirektør og nuværende CEO for New York Times, Mark Thompson, skrevet en fremragende, knivskarp bog om Trump, fake news og mediernes rolle. Vi har som danskere krav på samme niveau og faglige engagement fra DR's generaldirektør."
Her er nogle bud på mulige kandidater fra Lisbeth & Vestager til Corydon.
Bemærk der er forskel mellem mediedirektørens og generaldirektørens roller. Mediedirektøren fokuserer på indholdet, mens generaldirektøren fungerer mere som en politisk og administrativ leder samt bestyrelsesformand. Mediepersonligheder som ville være gode mediedirektører defor er ikke nødvendigvis gode bud på generaldirektør. Det sidst job er nemlig langt mere økonomi og politik.
Alle mediers mediemor Lisbeth
Lisbeth Knudsen, 71. strategidirektør i Altinget/Mandag Morgen. Hun er oved at være hæs af al den vrede dundertale mod tech-giganterne år efter år. Hun lyder mere og mere som fanget i det algoritmiske loop, hun skælder ud på. Ret skal dog være ret. Hendes meget tidligere og tydelige tech-kritik har givet en publicistisk edge i den nye syntetiske AI-verden. Det giver point i forhold til DR jobbet.
Mediet Mandag Morgen er dags dato en svunden udgave af sig selv. Det er pt. hatte-briller og reduceret til en underafdeling af Altingets events med massiv medarbejderflugt og/eller fyringer.
Her mangler en strategi og vitalitet, som jo alt andet lige peger tilbage på strategi direktøren. En økonomisk dødssejler, som kun overlever som pengemaskine og content for frelste fonde, som har brug for en rapport om The Current MEME.
Lisbeth har nemlig som få andre Big Dick Media Energy
Altså, noget må og skal ske for Lisbeth. Hun er for god til MM. Lisbeth har nemlig som få andre Big Dick Media Energy. Den der "You can't fuck with me"-attitude. Hun har generaldirektørniveauet og den tavse viden om medieledelse på øverste, øverste hylde.
Hun besidder dermed det helt unikke mediekoncern-mindset, toppet op med at være mor for hele VL-overdanmark-universet. Det giver et kæmpe strategisk repertoire, som hun næsten fejlfrit har løftet i sit bestyrelsesleder arbejde i alt fra Det Kongelige Teater til Odense Symfoniorkester og Kommunikationsmuseet ENIGMA.
Det eneste minus er, at hun som en anden Uffe "kaospilot" Elbæk får flere ideer i sekundet. Det kan under uheldige omstændigheder som i Berlingske ende som popcorn-ledelse, hvor nye ting hele tiden popper op, uden der skelnes mellem vigtigt og totalt ligegyldigt. Den slags småskavanker rykker dog ikke ved, at hun er the one and only, som kan løfte DR i krydset mellem medie, stat og kulturinstitution/samfund. Hun er slet og ret i sin blotte person allerede generaldirektør for alle medier og mediedagsordener. Giv hende dog titlen.
Værdier tildelt fra 0 til 5:
Chance: 5 ud af 5
Djøfokrati faktor: 4
DR-erfaring: 5
Mediekoncern CEO-erfaring: 5
Politik-erfaring: 3
TV/medie-erfaring: 5
Digital erfaring: 4
Person brand-styrke: 5
Brand match til DR: 5
Blå bamsefar Bjarne
Bjarne Corydon, CEO for Børsen. Han har gjort det godt på Børsen. Læserne, ejerne og medarbejderne knuselsker bare blå bamsefar Bjarne.
Her har han robust og begavet styret gennem mindre mediekriser, som dengang avisen beviseligt havde snydt med corona-støtten. Nu er han som alle andre mønsterbrydere ved at bryde ud og opad igen. Her kunne DR-generaldirektørposten være kronen på værket. Det ultimative bevis på at manden er self-made. Altså genial, og endnu mere genial end genial, fordi han var født et knap så genialt sted. Her er dog et aber dabei.
Blå Bjarne har sine ærkefjender. De ser ham som en forræder og plastik socialdemokrat. SF og socialdemokraterne omkring Mette er stadig meget skuffede og sure på "DONG+McKinsey+Børsen"-Bjarne. Hvis de gav ham jobbet, ville de tilgive ham for hans synder. Det er svært, men temmelig dobbeltmoralsk i betragtning af Mettes efterfølgende og aktuelle kongeblå sell-out med SVM-regeringen.
Fagligt mangler han også meget medie- og public service-fagligt fyrtårn. Her lider han under en meget skråsikker århusiansk cand.scient.pol-attitude. Ifølge Bjarne er folk som har læst cand.scient.pol i Århus olympiske guder fra Mols Bjerge som kan cand.scient.plaine alt som i alt. Når han taler medier, bliver det derfor meget Djøfokratisk drift økonomisk belærende. Her er bundlinjen en anden i DR. DRs Triple button line af kultursnobberi, kultursnobberi og kultursnobberi passer dårligt til the social climber fra Kolding. Til gengæld ville han kunne magte medieordførerne og den notorisk hyperpolitiske DR-bestyrelse bedre end alle andre.
Værdier tildelt fra 0 til 5:
Chance: 3 ud af 5
Djøfokrati faktor: 5
DR-erfaring: 0
Mediekoncern CEO-erfaring: 4
Politik-erfaring: 5
TV/medie-erfaring: 0
Digital erfaring: 4
Person brand-styrke: 4
Brand match til DR: 4
Big Motherfucker Margrethe Vestager
Margrethe Vestager er et tungt bud, som ville løfte DR Policy x 1000. Svagheden for Vestager er naturligvis den manglende direkte medieerfaring. Hun er måske også lidt for voldsom, stor i eget billede og MEGA Bossy til at blive PA for nogle medieordførere. Altså DR-jobbet er simpelthen nok for lille bitte til store internationale superstjerne Margrethe.
Værdier tildelt fra 0 til 5:
Chance: 3 ud af 5
Djøfokrati faktor: 5
DR-erfaring: 5
Mediekoncern CEO-erfaring: 0
Politik-erfaring: 2
TV/medie-erfaring: 5
Digital erfaring: 2
Person brand-styrke: 1
Brand match til DR: 3
Connie Hedegaard er DRs Roger Federer
Connie Hedegaard er derfor et meget bedre bud. Feltets Roger Federer, den mest komplette kandidat som både kan grundspillet og er det bedste brand match. Hun er nemlig ikke bare tidligere toppolitiker, men har også været ansat i DR. Hun vil derfor som få andre kunne pendle mellem policy og praksis mentalt. At hun har været i mediekoncernernes frontlinje vil også give hende en legitimitet og goodwill som få andre kandidater. Ja for egentlig er der kun to kandidatter Lisbeth og Connie.
Værdier tildelt fra 0 til 5:
Chance: 3 ud af 5
Djøfokrati faktor: 5
DR-erfaring: 5
Mediekoncern CEO-erfaring: 0
Politik-erfaring: 2
TV/medie-erfaring: 5
Digital erfaring: 2
Person brand-styrke: 1
Brand match til DR: 3
Stig finder en ny sti ud af Corporate Governance-krisen og kollapset
Stig Kirk Ørskov, 53, administrerende direktør for JP/Politikens Hus. Efter Politikens corporate governance-kollaps og den godkendte ikke-godkendte godkendte synergi-konvergens-strategi flip-flop var det måske tid til, at Stig skulle videre. Ikke et dårligt valg, men Stig har desværre skældt så meget ud på DR i så mange år, at det bare ville virke weird. Al den DR-bashing i årtier larmer og lukker muligheden for evigt. Så det bliver ikke ham.
Værdier tildelt fra 0 til 5:
Chance: 0 ud af 5
Djøfokrati faktor: 5
DR-erfaring: 0
Mediekoncern CEO-erfaring: 5
Politik-erfaring: 2
TV/medie-erfaring: 0
Digital erfaring: 3
Person brand-styrke: 3
Brand match til DR: 0
Happy Haagerup
Ulrik Haagerup, direktør for Constructive Institute og tidligere nyhedsdirektør i DR, kunne være et godt bud. Han kender DR indefra, men ser medierne udefra i et helikopterperspektiv fra sit lille-bitte institut kontor i Århus. Som en anden publicistisk franciskanermunk og alkymist har Ulrik nemlig brugt de sidste mange år på at gøre gode nyheder bedre. Ifølge Ulrik selv er formlen nu endelig fundet, og derfor er Ulriks opgave slut. Han kunne konstruktivt set gøre DR bedre, lyder selvindsigten.
En indlysende svaghed er, at han er lidt for meget studentikos Erasmus Montanus-nyhedsjournalist og meget lidt djøf'er og P1-kulturaristokrat. DR er jo mere end hurtigere feel good-nyheder, hvad der tragikomisk er en dårlig nyhed for Ulrik.
Værdier tildelt fra 0 til 5:
Chance: 4 ud af 5
Djøfokrati faktor: 0
DR-erfaring: 5
Mediekoncern CEO-erfaring: 4
Politik-erfaring: 2
TV/medie-erfaring: 5
Digital erfaring: 2
Person brand-styrke: 3
Brand match til DR: 4
Retro Plummer
En som Plummer: Et bud kunne også være en CEO/bestyrelsesformand fra nogle af de store private medievirksomheder. På samme måde som Plummer kom fra Nordisk Film og Disney. Spørgsmålet er, om de gider, for lønnen er lavere og balladen så meget større. Hokus pokus, pludselig er du hadet af alle danskere og skal stå skoleret i Deadline for den halve løn. Det er der mange, som ikke gider. Igen mangler denne kategori af kandidater sans for public service og har strukturelt svært ved at kommunikere centrum-venstre-sammenhængskraft som en, der bare har brugt sin karriere på at score kassen til sig selv.
Et andet bud kunne være en kultur-type, som mere ville fungere rent som brand ambassasør og Public Service profet. Tænk Per Stig Møller 3o yngre og venstreorienteret klimakriger. Det er også en mulighed.
Værdier tildelt fra 0 til 5:
Chance: ? ud af ?
DR-erfaring: ?
Mediekoncern CEO-erfaring: 0
Politik-erfaring: ?
TV/medie-erfaring: ?
Digital erfaring: ?
Person brand-styrke: ?
Brand match til DR: ?
En fra Hornbrille-mafiaen: Lotte
Et berømt billede af tre kvindelige DR-topchefer med maria og ros iført public service-hornbriller har givet navn til begrebet Hornbrille-mafiaen. De er naturligvis alle oplagte kandidater.
Lotte Lindegaard, 61, indholdsdirektør hos TV 2, er founding member af hornbrille-mafiaen og også et bud. Hun er som få andre mediechef-veteran på tværs af de to store public service-medier. Hun ved noget om tv og er arkitekten bag TV 2s nye folkelighed. Hun er dog et bedre bud til at være "indholdsgeneral-direktør for DR".
Generaldirektørjobbet er slet og ret for meget politik og for lidt underholdning til Lottes temperament. Public affairs på højt plan tænder hende ikke. Hun mangler også digital forståelse og lidt den der samfundspatos, som generaldirektøren gerne skulle udtrykke. Her er generaldirektør og hofmarskal Hans Sølvhøj klasseeksemplet, som sad i perioden 1961-1964 og 1967-1976. Hun er ikke en sølvhøj.
Værdier tildelt fra 0 til 5:
Chance: 2 ud af 5
Djøfokrati faktor: 0
DR-erfaring: 5
Mediekoncern CEO-erfaring: 4
Politik-erfaring: 0
TV/medie-erfaring: 5
Digital erfaring: 2
Person brand-styrke: 1
Brand match til DR: 2
Hulubulu - hvor var du henne Ulla under tv2 Metoo skandalen?
Et andet bud er Ulla Pors fra TV 2, men håndteringen af TV 2s MeToo-skandale var svag, kaotisk og undergravende for TV 2-brandet. Hun var her hulubulu helt væk. Det trækker ned, for der er mange shitstorms i horisonten for DR. Hun mangler også igen det djøfokratiske mindset og har mere indhold end bevillinger. Endelig Anne Engdal Stig Christensen, som jo er mest berømt for at dele kondomer ud med TV 2-sloganet "det vi deler" til medarbejderne.
Igen også svær at se oprigtigt optaget af et P1-program om tro og tvivl. Spørgsmålet er også, om et bytte med TV 2 er lidt for indspist og mystisk, nu DR i sin essens jo skal være noget andet end TV 2. Styrker ved alle fra hornbrille-mafiaen er, at de ved noget om tv og har beviselig succes med det, de laver.
Værdier tildelt fra 0 til 5:
Chance: 3 ud af 5
Djøfokrati faktor: 0
DR-erfaring: 5
Mediekoncern CEO-erfaring: 4
Politik-erfaring: 0
TV/medie-erfaring: 5
Digital erfaring: 1
Person brand-styrke: 2
Brand match til DR: 3
The French Connection til Barbara
Sandy French, 49, nuværende nyhedsdirektør i DR. Mest kendt for at være Barbara Bertelsens bedste ven, hvilket hun af uransagelige grunde fortæller til alle, som spørger. Som om det var et plus som nyhedsdirektør mere end en loyalitetskonflikt med konspirationsteoretisk viralitet. Igen en DR-insider, men som med alle andre insidere kan hun pr. definition ikke skabe outsiderens nye fortælling og energi.
Som tidligere Ekstra Blads-journalist er der langt til PH-lampen og djøfokratiets diskreste charme. Lidt for meget nyheder og nul point som public service thought leader. Tidens tegn er AI og digitalisering. Her virker Sandy heller ikke som den næste Elon Musk. Mangler modsat Lisbeth Knudsen også koncern-CEO-DNA og public affairs-erfaring fra frontlinjen i Kulturudvalget. Her kan det udbasunerede venskab med Barbara naturligvis hjælpe for første og eneste gang.
Værdier tildelt fra 0 til 5:
Chance: 3 ud af 5
Djøfokrati faktor: 0
DR-erfaring: 5
Mediekoncern CEO-erfaring: 0
Politik-erfaring: 2
TV/medie-erfaring: 5
Digital erfaring: 2
Person brand-styrke: 1
Brand match til DR: 3
BBC bonus bud fra London: Naja Nielsen
Naja Nielsen også oplagt og vil forløse DRs lillebror fascination og beundring af BBC. En engelske medie institution som jo er forbilledet for DR. Dette institutionelle slægskab og fascinationskraft er najas trumf kort og giver Public Service Ponus med stort P. Samtidig har hun været ansvarlig for BBCs digitale transformation, som Digital Director af BBC News. Altså gjort det DR skal gøre nu, bare i større skala for den tilbedte og beundrede storbror BBC.
Værdier tildelt fra 0 til 5:
Chance: 5 ud af 5
Djøfokrati faktor: 4
DR-erfaring: 5
Mediekoncern CEO-erfaring: 5
Politik-erfaring: 4
TV/medie-erfaring: 5
Digital erfaring: 5
Person brand-styrke: 4
Brand match til DR: 5
”Det man hører, er man selv” var engang P3s berømt slogan. Måske burde sloganet for den kommende rekrutteringsproces af generaldirektøren være: ”Det man søger, er man selv”.
DR vil nemlig lede og søge efter som har DR DNA. Det havde maria og det leder DR efter igen. Ergo det bliver en med hornbriller på i mental og metaforisk forstand.