K1 Kommunikationsforening: Sammen bygger vi tillid – til faget og i verden
Tillid er afgørende for et velfungerende samfund, men desværre er tilliden udfordret – både inden for kommunikationsbranchen og på globalt plan. K1 vil derfor arbejde med at bygge tillid til faget og i verden.
Af Charlotte Kongsted, medlem af K1-Kommunikationsforeningens bestyrelse
Tillid er afgørende for et velfungerende samfund, men desværre er tilliden udfordret – både inden for kommunikationsbranchen og på globalt plan. På World Economic Forums årsmøde i 2024 blev tillidskrisen fremhævet som den største trussel mod en bæredygtig fremtid, fordi den hæmmer udviklingen af løsninger på verdens største udfordringer. Bestyrelsen i K1 Kommunikationsforening har derfor udviklet en strategi for, hvordan foreningen aktivt kan bidrage til at genopbygge tilliden til kommunikationsfaget og i samfundet.
"World Economic Forums rapport understreger nødvendigheden af, at vi som kommunikatører kan agere brobyggere. Vores fag kan, og bør, bidrage til et mere transparent og ansvarligt samfund, og i K1 er vi klar til at tage denne udfordring op," siger Pelle Nilsson, forperson i K1 Kommunikationsforening.
Som et led i forenings nye strategi, vil K1 den kommende tid sætte særligt fokus på udvalgte temaer.
Kommunikationens potentiale og ansvar i klimadebatten
K1 vil tage den afgørende samtale videre om kommunikation, klimaforandringer og grøn ansvarlighed og udforske, hvordan kommunikationsfaget kan støtte en troværdig, meningsfuld og forandringsskabende klima- og miljødialog. Det kan være gennem temaer som nye krav til ESG-rapportering, lobbyismens rolle og de dogmer, der præger debatten. Og det kan være gennem nye, engagerende formater, der mobiliserer handlekraft og skaber indsigt og fællesskab.
"Kommunikation spiller en afgørende rolle i klima- og biodiversitetskrisen og for bæredygtighedsomstillingen. Det er akut tid til transformation, hvis vi skal lykkes med at vende den ellers irreversible klima- og miljøudvikling. Det kræver, at vi flytter os selv ægte på handlingsniveau, finder vores ståsted og fællesskab omkring det, og at vi bidrager til at flytte andre med kommunikation, der kan påvirke normer, holdninger og adfærd. Det skal komme tæt på for at bevæge os. Derfor skal vi både kommunikere til logikken og til følelserne. I K1 Kommunikationsforening sætter vi fokus på området, også ved at prøve at gå nye veje med medlemmerne, med aktiviteter, der engagerer og skal samle os for at tage den afgørende samtale om klima- og miljøkrisen, omstillingen og kommunikationens rolle i det," siger Marta Karolina Olsen, som er bestyrelsesmedlem i K1, kommunikations- og ledelsesrådgiver og ekstern lektor i kommunikation og medier.
Allerede i slutningen af november inviterer K1 til det eksklusive og internationale non-profit koncept "The Week" – en tredelt session, der bevæger deltagerne fra analyse til løsninger ved at mobilisere handlekraft. "The Week i K1" giver ikke svarene på forhånd, men stiller spørgsmål, som deltagerne skal finde egne svar på gennem en guidet erkendelsesrejse, der anvender Theory U.
Etisk kompas for kommunikatører
K1 vil fortsætte arbejdet med at forske i etikken og vil invitere til workshops om etik i kommunikationsarbejdet og udvikle nye guidelines, der kan inspirere og støtte etisk forsvarlig kommunikationspraksis. I samarbejde med andre aktører, der organiserer kommunikatører i Danmark, vil foreningen fortætte deres arbejde med at udvikle et etisk kompas for kommunikationsfaget.
"Etik er en grundsten i et sammenhængende samfund – det er jo ikke noget nyt. Allerede hos Sokrates begyndte vi at tale om etik som en søgen efter transparens og sandhed, hvor etisk handling udspringer af dyder som retfærdighed, mod og integritet – værdier, der også er afgørende for kommunikationsfaget. På vores årlige Fremtidens Rådgiver-konference løftede vi sløret for de indledende takter til et etisk kompas. Det vakte stor interesse hos deltagerne, og det understreger vigtigheden af arbejdet med at udvikle et kompas, som kan fungere som rettesnor for kommunikationsbranchen," fortæller Charlotte Kongsted, næstforperson i K1.
Ungenetværk og faglig udvikling
For at sikre, at de nyeste stemmer i branchen bliver hørt, retter K1 blikket mod de unge.
"Som ung kommunikatør, der er i begyndelsen af sit arbejdsliv, er der virkelig noget at hente ved at melde sig ind i K1. Både i forhold til faglig viden, men måske især det netværk og den sparring man kan få med nogle kommunikatører, der har utroligt mange års erfaring i faget. Som chefer, eksperter, selvstændige, som alt muligt! Den mulighed kunne jeg godt ønske mig, at flere unge fik øjnene op for. Så nu gør vi noget for at gøre det værditilbud lidt tydeligere for de unge," fortæller Signe Sten Holst, bestyrelsesmedlem i K1.
Et eksempel på et arrangement er "Kickstart din k-karriere", som fokuserer på karriereudvikling, networking og veje ind i kommunikationsfaget. Her inviteres etablerede navne i branchen til at dele ud af deres erfaringer og give de unge modet til at tage teten i deres fremtidige roller. Desuden tilbyder K1 seks måneder gratis prøvemedlemskab til studerende.
Digitalt civilsamfund og den offentlige samtale
Gennem flere inspirerende workshops vil K1 undersøge, hvordan kommunikatører kan bidrage til en konstruktiv offentlig samtale. Det kan handle om de digitale civilsamfund, eller om de udfordringer, der opstår, når den offentlige samtale online bliver hård i filten.
"Den demokratiske samtale på tværs af holdninger, alder og erfaringer er vigtig for samfundets sammenhængskraft. Vi vil både diskutere udfordringer og afsøge erfaringer med, hvordan kommunikatører kan facilitere respektfulde og nuancerede dialoger på tværs af platforme." siger Rikke Houkjær, bestyrelsesmedlem i K1.
Udvikling
Slutteligt styrker K1 deres digitale tilstedeværelse med en opdateret SoMe-strategi og en øget professionalisering af hele foreningens forretning, der skal sikre bedre og mere relevant information til medlemmerne. De påbegynder udviklingen af en ny hjemmeside, hvor der samles ressourcer, tidligere arrangementer og kommende events, så der altid er adgang til det nyeste fra K1.
K1 Kommunikationsforening er drevet udelukkende af frivillige kræfter. Foreningen blev grundlagt i 2016 af en gruppe kommunikatører, der så et behov i branchen for et community for videndeling og fællesskab. De grundsten bygger foreningen stadig på. K1 afholder årligt ca. 15 events, der er gratis for alle medlemmer. Et medlemskab koster 375 kr. om året og er for alle med en interesse for kommunikation. Læs mere her.