Topledernes største betænkeligheder ved LinkedIn!
Mange topledere tøver med LinkedIn – frygten for at støde politisk, forfordele ansatte eller bruge for meget tid er reel. Men barriererne kan nedbrydes – og gevinsten er kæmpe stor.
Er du topleder i en politisk ledet organisation eller kommunikationsrådgiver i samme, så kender du til forventningen om en tydeligt kommunikerende direktør på LinkedIn.
Forventningerne til hvad man skal kunne udkomme med på kanalen, kan være tårnhøje og helt afskrække en del fra overhovedet at ville kaste sig ud på det dybe blå LinkedIn hav.
Men lige under overfladen gemmer der sig ofte nogle helt menneskelige og reelle betænkeligheder ved at gå den vej.
Her kommer topledernes tre største betænkeligheder ved at være aktivt kommunikerende på LinkedIn.
Toplederen vil ikke risikere at stjæle spotlight fra sine politiske chefer og overskride den usynlige linje mellem topleder kommunikation og politisk stillingtagen!
Men ser vi på de profiler, der er aktive på LinkedIn, så er det er uhyre sjældent det, der faktisk sker.
Men ikke des to mindre stikker betænkeligheden dybt hos enhver embedsmand/kvinde, der har de syv centrale pligter for god forvaltningskik under huden. Det syvende bud for embedsmænd lyder ”Embedsmænd skal i deres arbejde være partipolitisk neutrale, så de kan fungere som troværdige embedsmænd for skiftende regeringer (eller kommunalbestyrelser, regionsråd etc (red.)). Embedsmænd må ikke yde rådgivning og bistand til rent partipolitiske formål.”
Sandheden er imidlertid at de selvsamme mennesker er verdensmestre i at finde netop den balance.
Det er bl.a. derfor de har fået det job de har!
Så denne hindring er velinstalleret i mange topchefer men ubegrundet. Der er så meget grund til at tage bladet fra munden og hjælpe ens organisation med at få den tydelige stemme den fortjener. Lige netop det er topchefen både en vigtig kilde til og en kæmpe inspirator, når første hindring er overvundet.
Topchefen vil ikke risikere at forfordele nogle ledere og medarbejdere!
(Forfordele i ordets oprindelige betydning = ”give nogen en mindre del end det de har krav på”)
Jo større organisation man repræsenterer des to større er denne betænkelighed. Det er typisk en klog refleksion baseret på mange års ledelseserfaring.
Det er ikke altid gavnligt for en kultur at hylde heltene offentligt for man kan umuligt nå at se og fremhæve dem alle. Repræsenterer man en organisation med mange ledelseslag og flere tusinde medarbejdere, er risikoen for at man overser nogle, der gør det fremragende ganske stor.
De kan føle sig mindre værdsat og uden for topchefens gunst, hvis topchefen altid fremhæver nogle andre.
Men det betyder ikke, at man skal afholde sig helt fra dele organisationens gode erfaringer og præstationer. Husk blot at et godt LinkedIn opslag, bør være en gave, som modtageren bliver glad for at få. Pral og konfettirør er sjældent vildt inspirerende for modtagerne.
Men det kan den erfaring der ligger bag succesen meget vel være. Så kombiner de gode indsigter med fremhævningen af resultatet – uden at sætte enkelt personer op på en piedestal.
Hvis du vil dele nogens resultat eller succes, så ved du også, at det nærmest altid er en gruppepræstation.
Så hyld i stedet enheden, afdelingen og resultatet fremfor enkeltpersoner. På den måde for man kastet lys på både succesen og de mennesker, der har båret den frem – samtidig med at læserne får inspiration – en lille gave med sig.
Topchefer har ikke tid til at være på LinkedIn
Ingen direktører og topchefer har tid. De prioriterer tid på ting, der giver værdi.
Så for at knække denne nød, skal man finde ud af, hvordan det vil give værdi at kommunikere mere aktivt på LinkedIn.
Hvilke emner vil det være relevant at skrive om. Hvilke mål og strategier kan en aktiv tilstedeværelse på LinkedIn være med til at underbygge. Vil det fx betyde noget for organisationens evne til at trække nye kandidater, hvis topchefen fortæller noget om arbejdspladsens værdier og ledelsestilgang – konkretiseret med gode historier fra virkeligheden?
Og skal alle topchefer arbejde med deres perfektionisme!
Bruger man timer på et opslag, så bruger man sin tid forkert. Det kan være en kæmpe forhindring, at det kommer til at tage al for lang tid at skrive, faktatjekke, finpudse og polere ens opslag. Derfor bør alle der egentlig gerne ville være mere aktivt kommunikerende på LinkedIn prøve denne lige drejebog af.
Sæt dig som mål at dit indlæg skal gøres færdig på 20 minutter. Start med at skrive ned, hvad dit budskab er, hvilken pointe vil du gerne have læseren tager med sig? Find dernæst en sigende overskrift. Skriv et par punkter ned, der underbygger din pointe. Lav dit samlede tekstudkast (pas på længden). Finpuds og publicer.
Er der stadig tvivl, så er denne påmindelse måske det sidste skub, der skal til:
Kære topchef:
💫Din organisatoriske forståelse er enorm!
💫Dine refleksioner er inspirerende for din organisation
💫Din viden er guld værd for andre.
💫Dine perspektiver på jeres arbejde, kultur, ledelse kan meget vel være det, det tiltrækker nye ansøgere til jeres stillinger.