Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Sådan skriver du din første bog om kommunikation

Drømmer du om at se dit navn på omslaget af en bog om kommunikation? Du er ikke alene! jeg har gjort det. Du kan gøre det. Her mine 12 gode råd og bitre erfaringer.

Copenhagen Review of Communication profile image
by Copenhagen Review of Communication
Sådan skriver du din første bog om kommunikation
Photo by Patrick Tomasso / Unsplash

Forfatter: Ib Ravn. Lektor emeritus, Aarhus Univ. 

Forberedelse og research

Du læser om dit emne eller udfører din praksis i fem-ti år. Ikke fuldtids, forstås, men nok til at du ved temmelig meget. Du behøver ikke vide mere end alle andre, men din vinkel må godt være unik.

Du skriver en masse undervejs - noter, tanker, lister, referater af relevant litteratur, forskellig struktur på dit stof. (Lyder det besværligt, så genovervej. Dette er den lette skrivefase, hvor du primært skriver til dig selv. Hvordan vil du have det med at skrive til andres kritiske øjne?)

Skriv evt. et par artikler til passende medier, evt. bare din egen blog.

Konceptudvikling

Stoffet begynder at samle sig i dit hovede. Du har måske en arbejdstitel, der sammenfatter det væsentlige i bogen. Du danner en sætning, du kan sige til din familie og bekendte: "Jeg overvejer at skrive en marxistisk kritik af banko. Hvad tænker du?"

Du bliver klar over din målgruppe: Hvem skal købe og læse din bog? Dvs. hvilket niveau skal du skrive på? Er du underviser, er det nok dine studerende eller kursister; det er let nok. Hvis det bare er den "interesserede læser", så er det sværere. Hvordan når man dem?

Synopsis og prøvekapitel

Du har klaret pkt. 4 og 5 og er klar til at lave en synopsis. Det er en kapiteloversigt, med fængende titler på dine 8-15 kapitler og fem fortættede linjer om hvert.

Den vender du sikkert med nogle venner og gode læsere, så du får noget feedback. Synes de, det lyder relevant og interessant?

Du vælger et væsentligt kapitel ud og skriver det, fikst og færdigt. Det er den endelige test på, om det at skrive en bog er noget for dig.

Kontakt til forlag

Så er det tid til at tænke på et forlag. Du kan jo altid udgive bogen selv, men det er bedre med et etableret forlag. Du leder efter bøger, der minder om din, og noterer dig, hvilke forlag der har udgivet dem. Find 5-10 egnede forlag.

Send forlaget din synopsis (det handler bogen om) og dit prøvekapitel (så godt skriver jeg). Du fortæller kort om dig selv og dine forudsætninger, målgruppen, beslægtede bøger, bogens længde og afleveringsdato. Forlaget er både interesseret i manuskriptets indre kvaliteter OG om bogen kan sælges. Ingen gider udgive en lagersucces, selv ikke hvis du har fondspenge med.

Håndtering af respons

Forbered dig på afslag. Følger der kritik af din idé med, så ignorér den. Tag kun kritik fra forlag, der vil udgive dig. Oftest handler et afslag om, at ideen "ikke liiige er rigtig for os." Det er deres problem, ikke dit.

I gamle dage forventede forlagene, at man kun indsendte til ét ad gangen. Jeg forstår, at det har ændret sig (nogen der har erfaring her?). Så man kan evt. fyre sin idé af til samtlige 5-10 forlag. Forlagene bryder sig næppe om samtidige indsendelser, men at vente 3-4 måneder på hvert forlag var ulideligt.

Udgivelsesproces

Et forlag accepterer, fordi en forlagsredaktør synes om din idé. Nu skal manus skrives og bogen udgives.

Alternativ udgivelse

Er der ikke bid, går du på Facebook og finder den danske gruppe NewPub, med folk, der selv udgiver deres bøger.

Copenhagen Review of Communication profile image
by Copenhagen Review of Communication

Subscribe to New Posts

Copenhagen Review of Communication er et medie for alle, som arbejder med kommunikation. Vores mission er at gøre os kommunikationsfolk endnu bedre til vores arbejde.

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Latest posts