Lytter vi for meget til vores AirPods og for lidt til hinanden?
Hovedtelefoner dominerer nu vores offentlige rum, mens Realdanias forskning viser, at selv korte møder er afgørende for livskvalitet. Hvad betyder denne modsætning for vores fællesskab.

Fra pendling i offentlig transport til pauser på arbejdspladsen og træning i fitnesscentre – overalt ser vi mennesker fordybet i deres AirPods. Hvad med lidt mere Mute og mindre musik?
Hvad viser forskningen om livskvalitet?
Realdanias omfattende undersøgelse af danskernes livskvalitet har for nylig bekræftet, hvad mange af os ved: relationer og kontakt med andre mennesker er fundamentale for et godt liv. Overraskende nok viser studiet også, at selv korte møder og lette relationer har betydelig indflydelse på vores livskvalitet – den hurtige udveksling med barista'en, en hilsen fra naboen eller små fællesaktiviteter i lokalområdet. Altså alt det vi ikke oplever med airpods i øret.



Resonans i en teknologimættet hverdag
Den tyske filosof Hartmut Rosa tilbyder med sit begreb om "resonans" en interessant linse til at forstå, hvad der potentielt går tabt. Resonans beskriver vores evne til at opnå samklang med verden og mennesker omkring os – en kvalitet Rosa ser som afgørende for at undgå fremmedgørelse i vores accelererende samfund.
Men hvordan finder resonansen plads, når vores ører er optaget af podcasts, musik og lydbøger?
Er vi ved at privatisere det offentlige rum?
Kommunikationsforskeren César García peger på en bekymrende tendens, hvor vores borgerlige offentlighed risikerer at drukne i privat isolation. En undersøgelse af Stav Atir og kolleger viser, at mennesker dramatisk undervurderer, hvor meget de kan lære af at tale med fremmede – indtil de faktisk gør det. Ved at bære hovedtelefoner lukker vi måske proaktivt døren til disse muligheder.
Balancen mellem fordybelse og åbenhed
Hovedtelefoner er ikke i sig selv problematiske – de er værktøjer, der tilbyder fordybelse, underholdning og læringsmuligheder. Som ethvert værktøj handler det om, hvordan vi bruger dem, og hvornår vi vælger at lægge dem fra os.
Kunne én tilgang være at holde et øre frit? Ved at bære ét ørebud – måske på den side, der vender mod vinduet i toget – signalerer man en åbenhed for potentiel interaktion, samtidig med at man kan nyde fordelene ved teknologien. Denne enkle gestus kan potentielt åbne for uventede samtaler, boganbefalinger eller måske endda nye bekendtskaber.
I sin bog "The Serendipity Mindset" argumenterer Christian Busch for, at serendipitet – evnen til at være åben for uventede øjeblikke – ikke bare er held, men en færdighed vi kan kultivere. Ved bevidst at forblive åbne for det uventede kan vi forvandle tilsyneladende tilfældige møder til muligheder for forbindelse.
Genopdag lyden af andre
Der er ubestridelige fordele ved vores AirPods – Men måske går vi glip af noget væsentligt, når vi konsekvent vælger det kuraterede indhold frem for byens reallyd, naturens lyde eller muligheden for en spontan samtale.
Kunne vi forestille os en mere bevidst tilgang, hvor vi aktivt vælger airPods fra i bestemte situationer? Hvad ville der ske, hvis vi fjernede hovedtelefonerne, når vi bevæger os gennem byens rum? Måske ligger der et potentiale i de små, bevidste valg om at være mere tilgængelige for hinanden i hverdagen. Mute er en overset mulighed.