Abonnér på vores nyhedsbrev

Succes! Tjek nu din e-mail

For at fuldføre abonnementet, klik på bekræftelseslinket i din indbakke. Hvis det ikke ankommer inden for 3 minutter, tjek din spam-mappe.

Ok, tak
Tabte Politiken helt sin stedsans i skoven?
Photo by Irina Iriser / Unsplash

Tabte Politiken helt sin stedsans i skoven?

Politikens fokus på lort har givet pote. Lort sælger endnu. Men Politiken vil åbenbart også være med til at sparke nedad på klimaiværksættere, hvis mission mislykkes.

Lars Münter profile image
by Lars Münter

Forandring er det eneste sikre i 2025. Alliancer, værdier, klima, sandhed – det hele er tilsyneladende alt sammen under forandring og forvandling i et tempo, der er umuligt at følge med i. Så set i det lys er det måske helt naturligt, at Politiken i en artikel 6. april om Stedsans in the Woods forvandlede sine gamle redaktionelle dyder til en upsidedown-version, hvor de normale konventioner er sat på pause.

I artiklen ”De ville gøre verden bedre med deres bæredygtige restauranter og hotel. Nu er de flyttet fra milliongæld og 158 tønder lort” gennemgås dele af forretningsgangen og konkurs hos de tilsyneladende hykleriske ejere Flemming Schiøtt Hansen og Mette Helbæk, der påstås at have skjult miljøkriminalitet, milliongæld og misrøgt for en flugt til Guatemala. Alle fakta er tjekket, den skyldige er blevet hørt, kritikken kan nu indledes. Og i dagene efter er denne artikel så blevet genstand for forargelse, trusler og nye undersøgelser.

Upsidedown?

Glemt er proportioner. Politiken plejede i gamle dage at udstille magthavernes eller storkapitalens misbrug. I 2024 var 6.000.000 tons forurenet jord hos Nordic Waste en miljøkatastrofe, hvor ejerne skred fra regningen. I 2025 er 158 tønder – eller 6 tons - kommende gødning åbenbart også blevet en miljøkatastrofe selvom halvdelen er klar til at blive brugt til kompost nu. Og halvdelen er klar allerede næste år.

Glemt er indsigt i det lokale. Stedsans in the Woods lå jo i Sverige. Hvor standardpraksis for alle fritidshuse med das er indsamling af fækalier i tønder. Disse tønder står ofte i vejkanten til afhentning. Alene i den danskerpopulære Markaryd Kommune er det omkring 3.000 fritidshuse ejet af danskere – og med udedas i rigtigt mange af dem er de 158 tønder langt mindre end påskens produktion, hvor danskere pr tradition drager til Sverige, spiser og drikker og efterlader en del af sig selv. I sorte tønder, som de stiller i vejkanten. 

Glemt er Politikens egen hukommelse. Gennem årene har Politiken også selv skrevet om Stedsans in the Woods. Mediets egen artikel fra 29. september 2024 fortalte også om ejernes beslutning om at lukke, om permakulturens principper, om problemerne i driften og om beslutningen om at flytte til nye horisonter. Artiklen roste især det innovative spisested for deres unikke dedikation til nye arbejdsmetoder. Så hverken lukning, forretningsmetode eller flytning var Politiken ukendt i april 2025, men denne kilde bliver ikke nævnt 6. april.

Glemt er kildekritik. De primære kilder i Politikens artikel er naboer, anonyme, ”utilfredse investorer” og tidligere medarbejdere. Naboer og medarbejdere med kendte stridigheder og økonomiske motiver – som det også var beskrevet af Politiken i september 2024. Hvorfor bruge anonyme kilder? I strid med Politikens praksis i forhold til magtforhold og netop den tidligere artikels viden om de lokale ugler i mosen. Og hvad mente de tilfredse investorer? Altimens dokumentation og kilder fra ejerne ikke blev bragt. Alligevel erklærer Politikens journalist bag 6. april-artiklen, Jonas Pröschold ret skråsikkert i DR1s program medieprogram Tabloid d. 11. april: ” Det journalistiske produkt kan der ikke sættes en finger på”. Basta. 

Så glemt er altså også ydmyghed og grundighed. For andre tidligere medarbejdere står nu frem og fortæller om en professionel praksis og en dedikation til miljøet der var second to none og lysår foran andre, mens dokumentation fra kommunen fortæller et broget billede af en langsom myndighed, der rent faktisk havde set på virksomhedens praksis, men ikke gav yderligere vejledning, og mens andre investorer kan faktisk fortælle om, at de stadig har været stolte af at have været en del af rejsen. Også selvom nogle projekter og investeringer i sagens natur mislykkes.


De skæve vinkler

Efter Politikens artikel har mange danske og internationale medier kopieret artiklen - desværre ofte bare ved at kolportere forargelsen - og de sociale medier har raset. Flemming Schiøtt Hansen og Mette Helbæk har selv taget til genmæle især via sociale medier, mens nogle andre medier - som DR1s Tabloid – allerede har været nysgerrige på den bizarre heksejagt, uklare regler og den skæve fokus.

Så jo. Der kan sættes en finger på det journalistiske produkt. Flere endda. Man kan med rette undre sig over Politikens mikrofonholderi for én synsvinkel, det subjektive valg af kilder og fakta eller over forandringen i avisens manglende fokus på klimaforkæmpernes svære kamp mod uklare myndighedskrav eller over den ukritiske videreformidling af de anonyme rygter i en suppe af misundelse. Så dels er der med rette god basis for en klage til Pressenævnet og dels er der også basis for, at Politiken internt spørger sig selv; ”Hvad skulle den artikel gøre gavn for?” 

Janteloven lever endnu i Danmark. Det gjorde den længe før 2025 kom på banen. Men i 2025 er Politiken åbenbart også hoppet med på vognen og vil gerne være med til at sparke nedad på klimaiværksættere, hvis mission mislykkes. En slags klimamæssig flagellation måske? To små erhvervsdrivende, der stædigt forsøgte at forandre verden trods verdens træghed, modvillige myndigheder og mangeårig chikane og svigt fra både nære og naboer med egne økonomiske interesser – men disse to skal alligevel lige have pisk for deres fejl, måske? 

Clickbait your darlings

Politikens fokus på lort har dog givet pote. Lort sælger endnu. Sjældent har så mange andre internationale medier skrevet om internationale fækalier i svenske skove. At sagen så også lugter langt væk af en jantelov, blod i mundvigen og en trang til at udøve lidt frisk misundelsestæsk i forandringens 2025 er indtil videre åbenbart ikke så vigtigt. 

”Kill your darlings” plejer at være et princip for skribenter. Det er måske første gang det bliver brugt helt så bogstaveligt (sic).

Læs mere 

Login • Instagram
Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

 Couple who ran Swedish eco-retreat fled leaving behind barrels of human waste

https://www.theguardian.com/commentisfree/2025/apr/12/sweden-eco-retreat-stedsans-nature?CMP=Share_iOSApp_Other

https://www.theguardian.com/world/2025/apr/10/couple-who-ran-swedish-eco-resort-say-158-barrels-of-human-waste-left-behind-was-very-normal?CMP=Share_iOSApp_Other

https://www.stedsans.org/stedsans-a-life-closer-to-nature/2024/9/25/stedsans-20

https://politiken.dk/danmark/art10300884/De-ville-g%C3%B8re-verden-bedre-med-deres-b%C3%A6redygtige-restauranter-og-hotel.-Nu-er-de-flyttet-fra-milliong%C3%A6ld-og-158-t%C3%B8nder-lort

https://politiken.dk/mad/art9965383/Hele-verdenspressen-og-g%C3%A6sterne-var-fortryllet-af-deres-sted.-Men-prisen-blev-for-h%C3%B8j

https://politiken.dk/danmark/art10358887/Kunder-og-medarbejdere-f%C3%B8ler-sig-snydt-af-danskejet-naturhotel

https://www.theguardian.com/world/2025/apr/10/couple-who-ran-swedish-eco-resort-say-158-barrels-of-human-waste-left-behind-was-very-normal?CMP=Share_iOSApp_Other

Lars Münter profile image
af Lars Münter

Subscribe to New Posts

CROC

Succes! Tjek nu din e-mail

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, tak

Læs mere