Alt er vand ved siden af årets bedste kommunale slogan
En lille bitte række ord. En gigantisk, nærmest umulig opgave. Hvornår er et kommune-slogan godt?
Her en samlet anmeldelse af de kommunale slogans 2025 fra det sublime subtile til ren kommune-cringe. Er det godt når sloganet fremhæver stedets unikke attraktioner og karakter? Når det er noget man husker? Når det er langtidsholdbart? Når det fremhæver værdier? Når det er sjovt og skaber synlighed?
Det kommer an på, hvad man vil med det. Vi kan kun gætte på, hvad der har stået på de mange whiteboards og post-its i de forudgående kommunale branding- og strategi-workshops. Undtagen dér, selvfølgelig, hvor det nu står lysende klart i et godt slogan.
At nå dertil kræver mod til at zoome ind og gøre mange fravalg. Og det er saftsuseme svært i en demokratisk, repræsentativ organisation.
Alligevel har 69 kommuner forsøgt i nyere tid. I hvert fald ifølge den famøse Wiki-liste over danske kommuners slogan,. som i øvrigt er upålidelig. Aarhus står listet op med ”Smilets by”, hvilket egentlig aldrig har været et officielt kommune-slogan, men det er folkedomstolen åbenbart ligeglad med. Officielt var tværtimod ”Danish for Progress”, men det ville have sprængt flere kategorier her, så det lader vi lige ligge.
Wiki viser også Brønderslevs fantastisk underspillede ældre slogan ”Det bedste sted at leve (jeg vil gerne have dig til at holde en kunstpause her) nord for Limfjorden”. Alle københavnere kigger på et Danmarks-kort nu. Det er desværre i dag erstattet af det neutrale ”Et godt sted at leve”.
Men vi kører med Wiki-listen, for tid er penge, og listen er sjov.
Så her får du en tilfældig kommunal k-medarbejders ærlige og totalt urimelige smagsdom over Kommune-Danmarks nogenlunde aktuelle slogan-udvalg: Fra ”Det bedste” til ”Det værste” over ”De mest kommune-cringe” og bonus-kategorien ”Det mest jyske”.
Det bedste: Alt er vand ved siden af
En hurtig, uvidenskabelig rundspørge på instagram og i kontoret slår fast: Ærø vinder hver gang med sin enkle konstatering.
”Alt er vand ved siden af Ærø”.
Det’ ikk’ løgn, praktisk talt. Og er man indfødt eller én af de mange, storkøbenhavnske tilflyttere, er det garanteret også on point i overført betydning. Det virker som blikfang og branding, det er sjovt i sin kæphøje dobbeltbetydning, så det bliver husket. Rygtet (google) siger, at den fynske reklamemand, Claus Skytte, også kendt som disk jokki’en Harske Hubbi, kan tage æren for det lyse indfald under en overfart med Ærøfærgen.
Det mest kommune-cringe: Tæt tåkrummekamp
Denne her kategori er nødvendig, for den er hele humlen ved had-kærlighedsforholdet til fænomenet kommune-slogan. Til gengæld er det svært at kåre en vinder i så stort og stærkt et felt. Du må selv kåre én blandt de nominerede:
Furesø: "Vi skaber løsninger sammen". Ja, det manglede sgudda bare.
Syddjurs: "Vi gør det – sammen"
Så enormt generelt, at det er ligegyldigt. Man kan hælde alt ind i så frie rammer til fortolkning. Det er i øvrigt ikke os alle, der er modne nok til det.
"Halsnæs – rå og autentisk. Her er ikke for fint, og det føles ægte”
Halsnæs. I skulle bare være stoppet, mens legen var god. De fleste af os bosat vest for Storebælt kunne næsten have købt ”rå og autentisk” med vores ringe kendskab til egnen, men sloganprojektgruppen har så valgt at følge op med en total afmontering af det rå ved at udstille, hvordan Connie blev træt omkring 15.30 fredag eftermiddag og gerne ville lukke diskussionen, så alle var glade og kunne køre hjem til tapas og vino. Det er på en måde fair. Tak for kampen!
Randers: "Hvor å bliver til hav, hvor det ferske bliver salt!"
Det er også sandt nok. Ligesom i 75 andre af Danmarks 98 kommuner, der er kystkommuner. Et rimeligt gæt er, at de alle har mindst én å.
Det mest jyske
Kategorien, der kun er med for at fremhæve en personlig favorit:
Odder: ”Det er da O.K.”
Tøhø. Ikke så ringe endda. O.K. for Odder Kommune. We get it. Og I praler på jysk. Bliv ved med det.
Det værste (måske bare mest aparte): Hvor er der en voksen?
Slagelse: Mere service – mindre myndighed.
…
Hvorfor vil vi ikke have myndighed, Slagelse??
Hvem skal så være der, når det sejler i gylleudslip, byggefusk, rotteanmeldelser, når ingen andre griber udsatte børn og unge, når der ikke er arbejde at få eller bare når vi lige om lidt alle sammen opdager, at vi har glemt at forny vores pas inden sommerferien (det var så lidt. Skynd dig ind på borger.dk og book tid).
Måske er Slagelse bare så herlig, at man slet ikke har de problemer i kommunen. Så giver det jo god mening. Tillykke til jer.
Og dommen over fænomenet kommune-slogans?
Hvis ledelsen spørger, siger jeg som kommunikationsrådgiver klart:
”Ej… bare lad være. Spild af tid.”
Som erhvervsskadet kommunekommunikatør siger jeg:
”Undskyld kære kolleger. Send. Flere. Slogans!”
Herunder kan du selv svælge lidt yderligere i listen og allernederst får du en lækker bland-selv-matrix med de mest sikre, generiske vendinger, som du frit kan sammensætte et intetsigende kommuneslogan af, som alle er glade for, næste gang nogen spørger, mens du har firstusind andre opgaver på bordet.
Når kommuner skal brande sig, ender det ofte med slogans, der svinger mellem det inspirerende og det intetsigende. 2025-høsten af kommunale slogans afslører både kreative perler og forudsigelige skabeloner. Blandt de bedste finder vi dem, der faktisk fortæller noget unikt om stedet – som når en kystkommune refererer til sit særlige lys eller en landkommune hylder sin jordforbindelse.
I den modsatte ende møder vi de generiske "Sammen om fremtiden"-varianter, der kunne passe på hvilken som helst dansk kommune fra Skagen til Gedser. Særligt slemt står det til, når konsulenter har fået frie hænder til at producere intetsigende ordkombinationer som "Potentiale i fællesskab" eller "Udvikling gennem nærvær" – fraser så brede, at de mister enhver betydning.
For kommuner, der ikke tør skille sig ud, men stadig mangler et slogan, tilbyder jeg derfor her en gratis mix og match-løsning: Vælg en del fra kolonne A (Natur/Udvikling/Fællesskab) og kombiner med en del fra kolonne B (i balance/med udsyn/i centrum) – voilà, et kommuneslogan der hverken skuffer eller overrasker. Det er uoriginalt, ja, men det er også sikkert – og det er måske netop, hvad mange kommunalpolitikere søger eller en god begyndelse og input til den kreative proces.