Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks
Bluesky: Xodus mod den blå himmel og det nye (gamle) Twitter
For den garvede Twitter-bruger føles Bluesky som at komme hjem. Ganske vist et ret tomt hjem, men stadig hjem.

Bluesky: Xodus mod den blå himmel og det nye (gamle) Twitter

For den garvede Twitter-bruger føles Bluesky som at komme hjem. Ganske vist et ret tomt hjem, men stadig hjem.

Mikkel Skov Petersen profile image
by Mikkel Skov Petersen

Bluesky har været den sociale platform alle har talt om de seneste uger. Så meget at Bluesky trender ovre på Threads, Metas konkurrerende platform.

Men hvad går hypen ud på? Er der blot tale om en fuckfinger til Elon Musk, eller kan Bluesky reelt byde på noget?

Copenhagen Review of Communication guider dig trygt gennem dette det seneste SoMe-ståhej.

Det væsentlige:

  • Den sociale platform Bluesky har i ugens løb rundet 20 mio. brugere. Den havde omkring tre millioner i februar.
  • Bluesky er en tekstbaseret mikroblogging-platform ligesom X (tidligere Twitter) og Metas Threads
  • Mange af Blueskys nye brugere er “SoMe-flygtninge” fra Elon Musk-ejede X
  • Bluesky adskiller sig fra de fleste andre platforme ved at være decentral og open source
  • Bluesky adskiller sig fra X og Metas platforme ved at brugeren selv skal “bygge” sin algoritme, snarere end at brugeroplevelselsen er styret af en central algoritme

Det faktuelle

Bluesky er grundlæggende det samme som X, eller måske rettere det gode gamle Twitter: En tekstbaseret mikroblogging-platform, hvor brugeren har 300 tegn til rådighed til et opslag.

Bluesky var oprindelig et internt udviklingsprojekt internt hos Twitter, der blev søsat i 2019 under ledelse af daværende Twitter CEO, Jack Dorsey.

Projektet var båret af en vision om at skabe en decentral infrastruktur for sociale medier. Infrastrukturen hedder AT Protocol, og er grundlaget for Bluesky.

I 2021 blev blev Bluesky en selvstændig platform, og i 2022, i forbindelse med Elon Musks køb af Twitter, blev alle bånd til Twitter, det senere X, kappet.

I februar 2023 blev Bluesky lanceret i en betaversion kun for inviterede, og i februar i år blev Bluesky åben for tilmeldinger. På det tidspunkt havde platformen omkring tre millioner brugere.

I tiden efter det amerikanske valg er interessen for Bluesky eksploderet med op til en million nye brugere i døgnet.

13. november havde Bluesky 15 mio. brugere, og i denne uge rundede platformen 20 millioner.

Mange af de nye brugere er “flygtninge” fra X, der har forladt platformen efter Donald Trumps valgsejr, der bl.a. har resulteret i at X-ejeren Elon Musk står til at blive chef for et nyt organ i Trump-administrationen. 

Dette fænomen kaldes Xodus.

Engang var Doge et meme, så blev det en kryptovaluta og nu er der forkortelsen for Department of Government Efficiancy, som Trump har udpeget Musk til chef for. Sidstnævnte en stærkt medvirkende årsag til det såkalde Xodus.

Oplevelsen som medieforbruger

Hvad kan du forvente, hvis du i dag er en X-bruger, der pønser på at skifte digitale græsgange?

For det første er det meget nemt at skifte fra X til Bluesky, hvor brugergrænsefladen er tæt på en en-til-en klon af X/Twitter.

“Bluesky looks, feels, and works pretty much exactly like X does. Everything is where I expect it to be, and you really have to pay attention to minor differences to tell the sites apart”, som How to Geek udtrykker det.

I dansk kontekst er oplevelsen på Bluesky dog stadig som at komme som at komme lidt for tidlig til en fest. Der er ikke kommet så mange endnu, lokalet virker halvtomt og folk kommer stadig dryssende ind af døren.

En skarp kontrast til X og for så vidt også det gamle Twitter er, at det kommercielle pt. ikke fylder meget. Der er ingen annoncer - eller det er der muligvis, men denne skribent er endnu ikke stødt på nogen.

Det efterlader aktuelt et meget rent udtryk uden kommerciel støj. Det kommercielle kommer jo nok på et tidspunkt, for platformen må antages før eller siden at skulle tjene nogle penge.

Det væsentligste ved brugeroplevelsen er følelsen af at have fået kontrollen tilbage. Dit newsfeed på Bluesky viser dig, hvad du har bedt den om, ved at følge andre brugere.

Der er ikke en central algoritme, der i modsætning til Facebook, Instagram, TikTok og X bestemmer, hvad du skal se med henblik på at maksimere dit tidsforbrug på platformen. Du skal så at sige selv møjsommeligt bygge din personaliserede algoritme.

“We aim to replace the conventional ‘master algorithm’, controlled by a single company, with an open and diverse ‘marketplace of algorithms’,” som Bluesky selv skriver.

I modsætning til X er der heller ikke en premium-feature, der giver ekstra synlighed. Og omvendt: Der er heller ikke markant mindre synlighed til ikke-premiumbrugere, som mange har oplevet på X, efter premium-modellen blev indført.

Det er som nævnt utroligt nemt for tidligere X/Twitter-brugere at finde rundt på platformen. Det bliver dog endnu nemmere at komme i gang på Bluesky ved hjælp af de såkaldte Starter Packs. Det er prædefinerede feeds, du kan vælge at abonnere på.

En Starter Pack kan fx være at abonnere på indhold fra de mere lavmælte blandt de konti du følger, de såkaldte Quiet Posters, der mest kommenterer på andres opslag.

Brugergrænseflade og udseende på Bluesky ligner til forveksling gode, gamle Twitter. Kasper Colling levere endda katte-content.

Det mere nørdede

Bluesky er bygget som en decentral platform. Det betyder blandt andet at du, når du opretter dig, kan vælge at hoste din profil på din egen server i stedet for Blueskys server.

Samtidig er Bluesky open source, og sammen med den decentrale natur, så gør den platformen mere sikret mod pludselig at forsvinde. Du kan selv hoste dit hjørne af platformen, og kildekoden er frit tilgængelig.

Disse features er formentlig ikke relevante for størstedelen af brugerne, men peger ikke desto mindre ind i fremtiden.

Det er muligvis et øjebliksbillede, men Bluesky indsamler desuden færre data om dig end andre platforme, herunder selvfølgelig mest notorisk Metas platforme, bl.a.Threads, der er Metas bud på “Det Nye Twitter”.

I forhold til moderering så har Bluesky ligesom andre platforme nogle overordnede community guidelines, der skal forsøge at skabe rammen om en god brugeroplevelse.

Men på Bluesky kan du desuden abonnere på yderligere modereringsfiltre, der bliver ned over indholdet på platformen, således at du skabe din egen personaliserede tone og stemning udover hvad Bluesky i forvejen har defineret.

Det store billede

Mange vil nok reagere på fremkomsten af Bluesky med et suk og et “Åh nej, endnu en platform”.

Og uanset hvordan vi vender og drejer det, så er Bluesky da også endnu et udtryk for splintringen af sociale medier i et utal af mindre platforme. Og dermed også en yderligere splintring af den offentlige samtale.

Det lille vindue, hvor vi (næsten) allesammen refererede til Facebook, som det nærmeste vi kom en fælles, digital offentlighed er for længst fortid.

Denne splintring betyder da også en øget risiko for digitale ekkokamre, og det gør sig ikke mindst gældende i tilfældet Bluesky, der som nævnt henter en stor del af sin vækst fra det politisk motiverede Xodus væk fra Musk og Trump.

En eventuel slagside mod centrum-venstre er dog ikke helt indlysende på Overskrift.dks topliste over de mest fulgte danske Bluesky-profiler.

Under det hele ligger selve motoren: AT Protocol. Den giver firkantet fortalt mulighed for deling af data på tværs af sociale platforme, og er årsagen til at Bluesky er decentral i sin natur.

Denne model er der indlysende muligheder i. Et stille håb kan være, at Blueskys forretningsmodel bliver baseret på at kapitalisere på mulighederne i AT protocol, i stedet for at plastre platformen til i annoncer, der forringer brugeroplevelsen.

Følgertallene på det danske Bluesky er stadig ikke prangende. Kilde: Overskrift.dk

Det umiddelbare dom

For den garvede Twitter-bruger, føles Bluesky som at komme hjem. Godt nok et lidt tomt hjem, men stadig hjem.

For ikke-Twitter-brugere vil Bluesky være ligesom at komme på ja, Twitter: Man får ikke noget forærende, men må selv opbygge sit publikum og sit newsfeed.

Men er Bluesky så det nye Twitter, eller blot endnu et socialt medie, der stiller sig op i køen sammen med Mastodon, Threads og for så vidt også Trumps Truth Social?

Den amerikanske tech-journalist Ryan Broderick, der udgiver nyhedsbrevet Garbageday, er (næsten) ikke i tvivl: Ja, Bluesky er det nye Twitter.

Platformen har formentlig endnu ikke nået kritisk masse, og slet ikke herhjemme. Derfor går der nok også en stund, før Bluesky bliver en af internettets hovedarterier, sådan som Twitter var i sine velmagtsdage, som Ryan Broderick udtrykker det.

Men altså, selv politiet overvejer at springe på vognen.

Læs mere her

Journalists Are Leaving X for Bluesky. Will They Stay There?
This isn’t the first time that members of the media have pledged to quit Elon Musk
Overskrift - Medieovervågning af danske online, digitale og sociale medier
Danmarks bedst dækkende lytteværktøj til overvågning af online og sociale medier
The rise of Bluesky, and the splintering of social
Welcome to The Debrief with Mat Honan, your weekly take on the tech news that really matters, links to stories we love, and the occasional recommendation.
Exodus? Medier og mediefolk siver fra Musks platform
Man kan vel næppe kalde det en decideret stormflod, men små krusninger i de sociale mediers have indikerer, at flere nu overvejer at vinke farvel til det Elon Musk-ejede sociale medie X. Senest har The Guardian i dag bebudet, at platformen ikke vil udkomme på X længere. Og i den danske X-andedam har medie-, underholdnings- […]
Here’s some cool stuff you can do with Bluesky
It’s not just an Alf pics repository.
Bluesky brings the fun, weird vibes of old Twitter back to life
As more users flee X, a clearer, sunnier social media age is dawning.
‘I’m Going to Bluesky’ Is the New ‘I’m Moving to Canada’
Users frustrated with Elon Musk’s handling of X and closeness to president-elect Donald Trump are fleeing to Bluesky—an easier migration than leaving the US.

Mikkel Skov Petersen profile image
by Mikkel Skov Petersen

Subscribe to New Posts

Copenhagen Review of Communication er et medie for alle, som arbejder med kommunikation. Vores mission er at gøre os kommunikationsfolk endnu bedre til vores arbejde.

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Read More