Er LinkedIn ved at drukne i AI spam?
Ja, men måske kan AI spam eksplosion være krisen, som vækker Linkedin til at sætte mere fokus på at dele viden for alvor af højste kvalitet fra og med de bedste i netværket.
Godt spørgsmål - og svaret er et rungende ja, hvis man skal tro en ny omfattende statistisk undersøgelse. AI-detektorfirmaet Originality.ai har dokumenteret en stigning på intet mindre end 189% i AI-genererede opslag på LinkedIn siden lanceringen af ChatGPT i 2022.
Debatten om AI på Linkedin forsætter og nu er det så komme nye chokerende tal på bordet, som blot bekræfter en mistanke som mange allerede deler.
WIREDs advarsel om platformens fremtid
Undersøgelsen fik sit globale gennembrud med WIREDs artikel "Yes, That Viral LinkedIn Post You Read Was Probably AI-Generated". Artiklen tegner et bekymrende billede af LinkedIn Post AI-revolutionen.
WIRED argumenterer for, at LinkedIns selvpromoverende univers - har skabt den perfekte grobund for AI-indholdets eksplosive vækst. Indholdet var allerede klichefyldt og kedeligt så hvorfor ikke bare få AI til at skriv: Jeg har været på en rejse osv.
Som Esben Würtz skriver på Linkedin af alle steder: " I min optik handler den langt mere interessante diskussion om, hvordan vi som LinkedIn-brugere bliver "formet af algoritmen" - så vi begynder at tilpasse vores opdateringer til, hvad vi ved, at algoritmen belønner - den homogenitet ville jeg ikke kalde AI, men det er stadigvæk en maskine, der styrer vores samtale."
Men mest alarmerende er måske WIREDs frygt for at AI-indholdet drukner den værdifulde vidensdeling i ja AI spam. For når over halvdelen af de længere opslag potentielt er AI-genererede, bliver det stadig vanskeligere at skelne skidt og kanel. ja hvem giver at læse dem for alvor når der er så stor ris en nitte af robot snik-snak.
Udviklingen i andelen af mistænkte AI-genererede LinkedIn-opslag fra januar 2018 til oktober 2024.
Chokerende hovedkonklusioner
Undersøgelsens resultater tegner et chokerende billede af platformens udvikling:
- En eksplosiv vækst på 189% i AI-opslag efter ChatGPTs lancering
- Hele 54% af alle længere opslag (over 100 ord) vurderes at være AI-genererede
- Opslagenes gennemsnitlige længde er steget med 107% - AI-assisterede opslag har tendens til at være markant længere
Platformens paradoksale dans med AI
LinkedIn selv udviser en bemærkelsesværdig ambivalens i håndteringen af AI-indhold. På den ene side tilbydes AI-værktøjer til betalende kunder, mens platformens algoritme samtidig straffer AI-genereret indhold med op til 70% reduceret rækkevidde og engagement ifølge en analyse. Hvad der dog er kritiseret af andre analytikere.
Kritiske røster og metodiske udfordringer
Undersøgelsen har dog mødt betydelig kritik. Flere eksperter påpeger, at Originality.ai selv har udviklet værktøjer til at afsløre AI-genereret indhold, hvilket rejser spørgsmål om potentielle interessekonflikter. Er faren reelt så stor, når virksomheden samtidig tilbyder "mirakelmidlet" mod AI-spam?
Selve undersøgelser ligner også mere noget smart i en fart content marketing for den nye detektor end en videnskabelige undersøgelse. Det rykker dog ikke ved at AI spam er en eksplosiv trussel for alt og alle som sætter pris på godt indhold.
Andre kritikpunkter fokuserer på den uklare definition af AI-genereret indhold i en tid, hvor samarbejdet mellem AI og mennesker bliver stadig mere integreret. Undersøgelsen specificerer ikke, om de 54% AI-genererede opslag er fuldstændigt maskin skabte, eller om AI blot har bidraget med input.
Den uventede demokratisering og diversitet takket være mere AI på Linkedin
Paradoksalt nok har AI-bølgen medført en form for digital demokratisering. For AI gør altid de dårlige bedre, men aldrig de gode geniale. Særligt brugere fra ikke-engelsksprogede kulturer har således ganske illustrativt fået nye muligheder. Dette repræsenterer en form for datadrevet AI-inklusion i praksis, hvor AI nedbryder sproglige adgangsbarrierer.
Kan man drukne en platform i AI spam som allerede er druknet klichefyldt karriere spam-indhold ?
Spørgsmålet om AI-indholdet på LinkedIn kan ikke reduceres til et simpelt for eller imod. Det handler snarere om at forstå under hvilke betingelser AI gøre noget godt for hvem hvordan på platformen.
Man kunne også lidt polemisk spørger: Er det overhovedet et problem? Linkedin er jo allerede druknet i klichefyldt karriere spam-indhold? Måske kan AI spam eksplosion være krisen, som vækker Linkedin til at sætte fokus på at dele viden for alvor.