Øv svenskerne var først igen: AI-sparringspartner til kommunikationsfolk udviklet
Sveriges Kommunikatörer har lanceret "Kommunikationscoachen" - en specialiseret AI-værktøj til daglig sparring for kommunikationsprofessionelle, der lover højere troværdighed end ChatGPT.

Få sparring fra din nye AI-kollega "Kommunikationscoachen"
Sveriges Kommunikatörer har netop lanceret den AI-baserede sparringspartner "Kommunikationscoachen", som kommunikationsfolk kan sparre med i deres daglige arbejde med kommunikation.
Kommunikationscoachen henvender sig til kommunikationsfolk, som til dagligt leder, udvikler og arbejder med kommunikation. Det er Sveriges Kommunikatörer, der som medlemsorganisation for kommunikationseksperter og kommende kommunikationsprofessionelle i Sverige, står bag Kommunikationscoachen. De ønsker at give kommunikationsfolk et værktøj, som de kan bruge i hverdagen, når de har behov for hurtig og troværdig sparring.
Lad os se, hvad den kan
Jeg har afprøvet den. Ligesom når jeg prompter i ChatGPT, klikkede jeg mig ind via Sveriges Kommunikatörers hjemmeside og spurgte Kommunikationscoachen: Hvordan kan organisationer blive bedre til at lytte til medarbejdere? – og jeg fik et ganske brugbart svar:
"For at organisationen kan blive bedre til at lytte til medarbejderne og dermed styrke kommunikationen og engagementet internt, kan følgende tiltag være gavnlige:
- Skab en åben og tillidsfuld kultur: Skab et miljø, hvor medarbejdere føler sig trygge ved at udtrykke deres synspunkter, idéer og bekymringer uden frygt for negative konsekvenser.
- Etabler feedbackmekanismer: Implementer systemer og kanaler, hvor medarbejdere kan give feedback anonymt eller åbent. Det kan være gennem medarbejderundersøgelser, regelmæssige feedbacksessions eller digitale platforme.
- Lyt aktivt: Det er afgørende, at ledelsen og ledere lytter til medarbejdernes stemme og reagerer på deres behov og bekymringer. Aktiv lytning indebærer at fokusere på medarbejdernes perspektiv og bekræfte, at deres input bliver taget alvorligt.
- Implementer feedback: Det er ikke nok at lytte; det er også vigtigt at handle på feedbacken. Organisationen bør implementere ændringer og forbedringer baseret på medarbejdernes feedback for at demonstrere, at deres mening betyder noget.
- Uddan ledere i kommunikation: Ledere spiller en central rolle i at facilitere kommunikationen mellem organisationen og medarbejderne. Uddannelse i kommunikation og lytningsteknikker kan hjælpe ledere med at engagere sig mere effektivt med medarbejderne.
- Skab fora for dialog: Arranger regelmæssige møder, workshops eller åbne diskussioner, hvor medarbejderne har mulighed for at udtrykke deres tanker og idéer direkte til ledelsen.
Ved at implementere disse tiltag kan organisationen forbedre sin evne til at lytte til medarbejderne og skabe en kultur for åben kommunikation og engagement."
Hurtighed og troværdighed – tjek!
Den levede op til mine forventninger om et hurtigt og troværdigt svar, som jeg kan bruge i mit daglige arbejde med kommunikation.
Netop den høje troværdighed betyder, at jeg vil foretrække Kommunikationscoachen frem for blot at benytte ChatGPT, når jeg har brug for at sparre med en AI-baseret kollega. For med Kommunikationscoachen får jeg rent faktisk svar, der bygger på en troværdig kilde, nemlig Sveriges Kommunikatörers egne artikler og på eksperter, som de har udvalgt.
I øjenhøjde
Kommunikationscoachen er i øjenhøjde og giver en række fordele:
- Høj troværdighed med eksperter fra bl.a. Lunds Universitet
- Layout og længde på svar gør det nemt at overskue og mere indbydende end ChatGPTs design
- Svar på prompt taler ind i en nordisk kontekst, som er relaterbar for kommunikationsfolk i danske organisationer
Men der er selvfølgelig også ulemper:
- Kommunikationscoachen er afgrænset til indhold fra Sveriges Kommunikatörers hjemmeside. Det kan frustrere de kommunikationsfolk, der har FOMO i forhold til andre vigtige teoretikere på kommunikationsområdet
- Nordisk kontekst kan være en ulempe for dem, der har et bredere udsyn og ønsker inspiration fra globalt hold
- Kommunikationscoachen lukker desværre på et tidspunkt for ikke-medlemmer
Betaversion er pt. åben for ikke-medlemmer
Det bliver en betalingsløsning, så den bliver fortsat trænet. Pt. er den også åben for ikke-medlemmer af Sveriges Kommunikatörer. Du finder adgang til Kommunikationscoachen via Sveriges Kommunikatörers hjemmeside:
https://www.sverigeskommunikatorer.se/kommunikationscoachen
Hvem siger, du kun skal holde dig til én sparringspartner?
Kommunikationscoachen er ikke den eneste på markedet. En anden AI-baseret sparringspartner, som blev lanceret tidligere i år, er Copenhagen Review of Communications selvbyggede chatbot. Den er sat i verden for at hjælpe kommunikationsfolk med at skrive deres k-strategi. Hvad med at lade vores chatbot prøve at skrive din k-strategi?
Open source-alternativ til internationale markeder
For kommunikationsfolk, der søger en bredere global vinkel, findes der også open source-løsninger. Copenhagen Review of Communication har udviklet en engelsk AI-kommunikationsmedarbejder, som er gjort tilgængelig som open source for alle organisationer. Dette værktøj er designet specifikt til offentlige kommunikationsmedarbejdere og kan implementeres frit uden licensbegrænsninger.
Læs mere om denne løsning og få adgang til koden på: https://www.copenhagen-review-of-communication.com/den-offentlige-k-medarbejder-robot-er-opfundet-og-open-source-for-alle/

Fordelen ved open source-tilgangen er, at organisationer kan tilpasse værktøjet til deres specifikke behov og kontekst, mens de samtidig bidrager til fællesskabets videreudvikling af AI-værktøjer til kommunikationsbranche